stiri Braila – debraila.ro

Tudose, la ceremonia japoneza de la pod: „E pariul vietii mele! Cei care ma cunosc stiu ca mesajul „Hai sa-l facem!” e varianta literara. Am fost mult mai dur!”

Eveniment important la Braila, unde, joi, Ambasada Japoniei a organizat un eveniment care sa marcheze aniversarea a 100 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Japonia si Romania.

Ceremonia, la care au participat, printre numerosi alti oficiali de la nivel central si local, Anca Dragu – presedintele Senatului, vicepremierul Dan Barna si europarlamentarul Mihai Tudose, s-a desfasurat pe un bac special amenajat.

Pentru ca una dintre cele doua firme care construiesc podul suspendat peste Dunare este din Japonia, evenimentul a avut ca piesa centrala chiar importantul obiectiv de investitii.

Primul care a sosit pe bac a fost vicepremierul Dan Barna, urmat de Anca Dragu si Mihai Tudose, care au parcurs impreuna drumul pana la ambarcatiune. La bord au mai fost presedintele Consiliului Judetean Braila, cei doi viceprimari ai Brailei, prefectul Brailei, primarii Galatiului si Tulcei, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Titus Corlatean – presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, numerosi parlamentari, dar si alti oficiali de la Bucuresti.

Cand bacul a ajuns in dreptul pilonilor podului peste Dunare, au fost intonate imnurile Japoniei si Romaniei, moment in care pe pilonii podului au si fost ridicate steagurile celor doua state. Totodata, ambasadorul Japoniei i-a invitat pe cei mai importanti oficiali sa marcheze momentul printr-o traditie japoneza.

Mai exact, ambasadorul, vicepremierul Dan Barna, Anca Dragu – presedintele Senatului, fostul premier Mihai Tudose, senatorul Titus Corlatean si Francisk Iulian Chiriac – presedintele Consiliului Judetean Braila au spart, cu ajutorul unor ciocane de lemn, capacul unui butoi in care se afla „Sake”, o bautura traditionala japoneza.

„Simt mandrie si emotie. Practic, podul e pariul vietii mele din punct de vedere profesional, politic. Sa stii ca ai reusit sa faci ceva care sa raspunda sperantelor brailenilor, galatenilor, tulcenilor. Eu am copilarit pe malul Dunarii si am vazut scene in care salvarea era cu oameni de la Macin, care, practic, vedeau spitalul de pe malul brailean, dar nu puteau sa ajunga fiindca era ceata sau sloiuri si nu se putea trece cu bacul. Sa vedeti ce trafic o sa fie! Mandria e de nedescris. Trei luni a durat. Am avut o echipa careia n-am sa incetez sa ii multumesc: Felix Stroe de la Transporturi, Marius Nica de la Fonduri Europene si Ionut Misa de la Finante. Cei care ma cunosc stiu ca mesajul „Hai sa-l facem!” e varianta literara. Am fost mult mai dur caci de 30 de ani toata lumea ne minte. A durat trei luni pana la semnarea efectiva a contractului. Ideea a fost acest pachet – proiectare plus executie, fiindca altfel era un contract pentru proiectare si incepea nebunia cu hai sa vedem cine il face. Azi nu eram aici sa ne uitam la aceasta minunatie!”, a declarat fostul premier Mihai Tudose, in mandatul caruia s-a semnat contractul pentru pod.

Totodata, Tudose i-a ironizat pe politicienii care viziteaza santierul podului pentru a castiga capital electoral.

„De vreun an de zile, de cand lucrarile se vad, podul e un fel de Mona Lisa, toata lumea vine si face poza cu tabloul. Am urmarit cu stupoare o declaratie a lui Orban, care a declarat ca si el a sustinut podul. Dumnealui a fost ministrul Transporturilor… De ce nu l-ai facut, frate, cat ai fost? Altii au venit si astazi (n.r. cu referire la Dan Barna si Catalin Drula, ministrul Transporturilor)… Nu a fost vointa, habar nu am de ce, dar astazi podul exista”, a conchis europarlamentarul social-democrat.

 

VEZI AICI VIDEO de la eveniment

Comentarii