Europarlamentarul social-democrat Mihai Tudose a tras un semnal de alarma cu privire la diferentele semnificative intre judetele tarii in ceea ce priveste numarul de teste COVID-19 efectuate, criticand modul in care Guvernul Orban gestioneaza pandemia.
Fostul premier vorbeste despre „efectul abordarii descentralizate in spatele caruia Guvernul isi ascunde cinicul calcul electoral si incompetenta crasa”, comparand numarul de teste efectuate in Romania cu numarul de teste din Belgia si Portugalia.
„Raportari mincinoase sau neputinta guvernamentala? Guvernul afirma ca nu se impune carantina nationala, bazandu-se pe raportarile zilnice ale cazurilor de COVID-19. Dar cat de corect reflecta realitatea aceste statistici oficiale? Iata o comparatie: Belgia a efectuat 427.000 teste la 1 milion de locuitori, in timp ce Romania are o medie de 170.000 teste/1 milion de locuitori. In Belgia au fost depistate 37.000 de cazuri de coronavirus la 1 milion de locuitori, iar in Romania avem 12.850 de contaminati la 1 milion de cetateni.
Avem acelasi numar total de teste ca Portugalia, care are populatia pe jumatate cat noi. Nu mai vorbesc de Slovacia, care isi testeaza in aceste zile toti cetatenii cu varsta peste 10 ani. Nu putem sa nu ne intrebam, in conditiile astea: daca am testa dublu, care ar fi tabloul? De fapt, cati bolnavi de coronavirus avem?… Cat e manipulare si cat neputinta in acest volum scazut de teste in raport cu populatia?
Se vad urmarile diferentelor in materie de testare si de la un judet la altul: unde se testeaza mai mult se intra in scenariul rosu; in cel verde au ramas judetele cu nr scazut de teste. Ce acuratete poate sa aiba incidenta sub 1,5 infectari la 1000 de locuitori, raportata la Braila, cand aici se fac 70 de teste in 24 de ore? Dar la Calarasi cu 8 teste pe zi? in timp ce Timisul si Clujul fac in jur de 3000 de teste pe zi… De ce capacitatea de testare a crescut cu asemenea decalaje intre judete? Si cat de corecte si eficiente sunt masurile luate pe baza acestui tablou deformat?
O fi asta efectul abordarii descentralizate in spatele caruia Guvernul isi ascunde cinicul calcul electoral si incompetenta crasa? Bine ca state europene federale si cu grad mare de autonomie interna au acceptat esecul masurilor locale si iau masuri ferme la nivel national pentru stoparea propagarii virusului…
La 1 octombrie, aveam 2000 de cazuri pe zi in toata tara, la 14 octombrie 4000 de cazuri noi, pentru ca la finalul lunii sa trecem de 6000 de depistati pozitiv. intr-o luna, asadar, s-a triplat rata zilnica de imbolnaviri, chiar si cu sistemul asta subdimensionat – voit sau nu – de testare.
Urmand acest ritm, unde vom fi peste o luna? si cu ce consecinte pentru sistemul medical si pentru vietile romanilor?…”, a precizat Tudose pe o retea de socializare.