stiri Braila – debraila.ro

Tudose i-a stricat cartile lui Ponta: europarlamentarul brailean n-a vrut ca Dancila sa mai ramana premier interimar | 7 parlamentari ProRomania au votat Guvernul Orban

Ziua votului de investitura pentru Guvernul PNL a inceput cu o iesire publica transanta a europarlamentarului brailean Mihai Tudose, vicepresedinte al ProRomania, care i-a indemnat pe colegii sai de partid, deputati si senatori, sa sustina Cabinetul condus de Ludovic Orban.

Victor Ponta, presedintele formatiunii politice, anuntase ca parlamentarii ProRomania vor boicota sedinta, in ciuda faptului ca astfel exista posibilitatea ca Viorica Dancila sa raman in continuare premier interimar, amenintandu-i cu excluderea pe cei care nu respecta decizia.

„Eu consider ca astazi (n.r. luni) va trebui sa avem un Guvern, din mai multe motive, toate extrem de serioase si de grave. (…) Este clar ca in acest Guvern interimar nimeni nu mai lucreaza. Avem foarte multe ministere care nu mai au titulari, nici macar interimari. Acolo este totul blocat, nu mai exista factorul de decizie, este haos. Eu cred ca noi, inclusiv ProRomania, trebuie sa gandim rational, sa avem Guvern. Noi am dat jos un Guvern si nu ne-am gandit ce punem in loc? Apropo de ProRomania, pai noi spunem ca suntem cu Romania si ea trage sa moara. Trebuie sa vedem care este interesul Romaniei, nu unul personal sau al unui grup de persoane. Nu ne place de Orban, bun, pot sa inteleg. Nu stiu cat de bun sau rau va fi viitorul Guvern, dar orice este mai bun decat haosul de azi. (…) De trei luni stam tot cu interimari, totul este blocat. Suntem de Kafka! Mai in gluma, mai in serios, oricine este mai bun decat Cuc la Transporturi… bine, asta daca nu se intoarce imbatabilul Andrusca”, a precizat Tudose.

La scurt timp, Victor Ponta a rabufnit la adresa fostului premier, numindu-l „vanzator” si acuzandu-l ca a negociat atat cu PSD, cat si cu PNL.

„Daca va puneati intrebarea cine este „negociatorul” cu PNL – tot Mihai Tudose, care a negociat cu Claudiu Manda in timpul saptamanii sa plece inapoi la PSD si cu Ludovic Orban sa votam cu PNL! Cel pentru care am muncit toti sa ajunga la Parlamentul European – si care ne-a mintit in fata pe toti ca nu merge, doar candideaza sa ajute lista! (…) Chiar daca acum ProRomania este sub un atac total – vom rezista si vom fi mai buni si mai puternici!”, a mentionat Ponta.

Replica europarlamentarului nu a intarziat. Mihai Tudose a amintit faptul ca ProRomania, la nivel national, a obtinut cel mai bun scor de la alegerile europarlamentare in judetul Braila, dar si despre episodul negocierilor dintre Victor Ponta si Viorica Dancila de acum cateva luni, cand se vehicula intrarea ProRomania la guvernare, alaturi de PSD. La momentul discutiilor Ponta-Dancila, Tudose a exclus categoric scenariul unei aliante guvernamentale cu PSD.

„Pai sa vezi ca te acuza cineva care toata vara a negociat cu cei de la ALDE, fara ca noi sa stim, apoi a negociat cu PSD, ca doar n-am fost eu la negocierile cu Viorica Dancila, iar apoi a negociat cu PNL. (…) Despre cine, pe cine si cum a facut la europarlamentare, eu cred ca cei peste 20% de la Braila au fost mai mult decat cei 10% de la Gorj (n.r. Ponta este deputat de Gorj). Eu stiu ca m-am inscris intr-un partid, nu intr-o secta unde liderul de partid emite edicte si toti se executa, nu intr-o secta unde se iau decizii fara consultare, fara justificare – sau poate exista justificare, dar legata de motive strict personale. Eu sunt membru de partid, ca daca doream sa fiu vasal ramaneam la PSD, alaturi de Cuc, Andrusca, Carmen Dan, Dancila si compania”.

In cele din urma, la votul pentru investitura Guvernului Orban au participat si 7 deputati si senatori ProRomania, printre care si Daniel Constantin si Sorin Cimpeanu, prim-vicepresedinti si fondatori ai partidului, dar si deputatul brailean Emilia Meirosu. Parlamentarii care n-au tinut cont de dorinta lui Victor Ponta au votat pentru instalarea Guvernului PNL.

„Am votat pentru ca Romania sa nu ajunga intr-o criza profunda, cu un guvern schiop, orb, dar arogant, care, in ultimii ani, a intors spatele cetatenilor. Dincolo de orice interese politice, personale sau de grup, responsabilitatea fata de romani, fata de cei care te-au votat, trebuie sa primeze! Nu puteam lasa ca Romania sa ramana scena pe care premierul invata limba romana, iar Guvernul sa fie preocupat mai mult de campania electorala decat de marile probleme. Am votat responsabil! Am votat pentru ca Guvernul Dancila sa fie demis, la motiune, iar acum am votat pentru ca Dancila sa nu mai ramana nici macar o zi in plus premier interimar”, a explicat Meirosu pe o retea de socializare.

Dupa ce Guvernul Orban a trecut de Parlament cu 240 de voturi „pentru”, liderul ProRomania a vorbit despre „despartirea” de parlamentarii care au ignorat decizia boicotului: „Mergem mai departe fara ei. (…) Ne despartim de acesti fosti colegi care au ales sa fie alaturi de Putere.”

Comentarii