stiri Braila – debraila.ro

Tudose, despre criza energetică: „Nu sunt de acord cu ideea de a economisi stând în frig. Uitați de solidaritatea europeană! Țările care luau gaz rusesc mai ieftin și își construiau economia, acum vor solidaritate! Nu o să fiu niciodată de acord să tăiem 15-20% din consumul României ca să salvăm pe altcineva”

Europarlamentarul brailean Mihai Tudose, vicepresedinte PSD, considera ca vinovati pentru cresterea preturilor la energie sunt atat Comisia Europeana, cat si Guvernul Romaniei – aratand cu degetul spre liberalul Virgil Popescu, ministrul Energiei.  Mai mult decat atat, politicianul sustine faptul ca solidaritatea europeana nu exista in momente de criza – atunci cand „scapa cine poate”.

Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, realizata chiar in sediul Parlamentului European, la Strasbourg.

„Comisia Europeana a gestionat ultimele două crize majore, mă refer la pandemie şi la criza energiei, absolut dezastruos. Îmi asum ceea ce spun. Dezastruos înseamnă că măsurile nu au fost cele bune, iar cele bune la un moment dat au venit tardiv. (…) Partea de tranziţie verde, care s-a suprapus peste aceste două crize. E reţeta dezastrului! Poate fiecare în parte nu ne puneau jos. Niciuna nu era letală, dar când toate trei au venit peste noi şi gestionate prost, cu măsuri luate total alandala, fără niciun fel de anticipaţii – ce o să se întâmple în viitor, efectele sunt cele de cele de astăzi. (…) 

Guvernul României, începând de la Orban și continuând cu Cîțu, a închis minele, au închis Mintia. Un dezastru! Au liberalizat piața. De când am intrat la guvernare, încercăm să convingem întreg Guvernul să ieșim din acest eșec de piață! România consumă la fel ca înainte, producem la fel ca înainte, dar plătim de 10 ori mai mult. E speculă! Am auzit colegi din partea dreaptă a eșicherului politic că statul nu trebuie să intervină. Faci piață reglementată un an, doi, trei, până se așează apele. Să închizi tot e sinucidere! Doamna Ursula (n.r. președintele Comisiei Europene) este comunistă? Comisia e comunistă? Vorbesc ei despre piață reglementată și preț fix. Când vorbeam noi, eram comuniști! Intervenția statului poate dura un an, doi – până se reglează piața”, a precizat fostul premier.

Totodată, Tudose a lansat un nou atac la adresa lui Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei:

„Popescu trebuia să plece mai demult, dar nu e târziu nici azi. Este vinovat de marea majoritate a lucrurilor care se întâmplă. El a făcut liberalizarea, el a închis minele, el a închis Mintia. (…) Politica energetică o face Ministerul Energiei, nu Ministerul Agriculturii sau Ministerul Culturii. (…) Nu l-am salvat pe Virgil Popescu la moțiunea simplă (n.r. parlamentarii PSD au votat împotriva moțiunii), ci am salvat coaliția guvernamentală. Se rupea coaliția și ajungeam la anticipate!”

Mihai Tudose, despre solidaritatea europeană în criza energetică:

„Uitați de solidaritatea europeană! În momente de criză, scapă cine poate. Aceasta e realitatea politică. Vreți să vă mint? V-am dat exemplu cu măscuţele, cu vaccinurile. Întâi eu cu ţara mea. Niciuna nu a zis: <<Am nevoie de zece pastile pentru zece bolnavi, am zece pastile şi îmi opresc eu cinci şi îţi dau şi ţie cinci”. Întâi am dat la ai mei şi după aia… mai vedem. Dacă mai am două, îţi dau şi ţie una. Plafonarea prețului la gazul venit din Rusia nu funcționează. Eu am înţeles că sunt directivele mari, umbrela mare, care e dusă la absurd câteodată, să fim verzi, să nu poluăm, să cumpărăm toţi morcovii la acelaşi preţ, că să fie egalitate. E în regulă! Europa a fost construită altfel, noi aveam resursele noastre, alţii erau dependenţi aproape total de gazele ruşeşti: Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria. Rusia a spus că dacă se plafonează, nu mai dă deloc. Şi, atunci, băieţii aceia trebuiau să se ducă acasă şi să spună: <<Noi am fost foarte şmecheri, am plafonat gazul, dar nu mai avem de mâine>>. Vine iarna! 

Cei care şi-au construit toată economia când lua gaz rusesc de şase ori mai ieftin decât luau alţii – ceea ce le potenţa competitivitatea economică, produsele lor erau mai ieftine şi aduceau mai mult profit… Atunci nu eram solidari? Nu prea eram, nu? Ei s-au bazat doar pe sursa aia şi acum au o problemă. Noi, care nu am beneficiat de beneficiile, scuzaţi jocul de cuvinte, de atunci, acum stăm un pic mai în picioare. E o problemă, trebuie să fim solidari. Am înţeles, o să fim solidari! România a exportat alaltăieri 2.000 de megawaţi. În regulă, dăm la export, dar nu o să fiu niciodată de acord să tăiem 15-20% din consumul României ca să salvăm pe altcineva. (…) Partea de eficiență energetică este binevenită. Nu fac economie dacă sting un bec sau dau centrala la 19 grade când eu pierd foarte multă energie prin pereți sau geamuri. Facem anvelopare pe fonduri europene, în regulă! Dar nu sunt de acord cu ideea de a economisi stând în frig!”

Comentarii