stiri Braila – debraila.ro

Tudose, despre banii europeni care ar salva economia afectata de pandemie: „Din pacate, Romania face doar act de prezenta la negocierea viitorului cadru bugetar european” | EXPLICATIILE europarlamentarului brailean

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) a publicat pe DIGI24.ro, in cadrul proiectului Agora, un editorial referitor la modul in care Uniunea Europeana va sprijini financiar statele membre afectate de pandemie.

Fostul premier a criticat modul in care Guvernul se implica in dezbaterea de la nivelul Uniunii Europene, in ciuda faptului ca de rezultatul acesteia „depinde viitorul economic al tarii”.

„De o parte, Franta si Germania, care au propus, luni, un plan de imprumut european si distribuirea fondurilor sub forma de subventii catre cei mai afectati de criza. De cealalta parte, Austria, Olanda, Suedia si Danemarca, care cer ca sprijinul european sa ia forma imprumuturilor rambursabile. Unde e Romania in aceasta discutie? E dezamagitoare neimplicarea puternica a Guvernului intr-o dezbatere europeana care ne priveste direct, pentru ca de rezultatul ei depinde viitorul economic al tarii.

De la pericolul izolarii in UE din cauza unor derapaje gen ,, UE e rea si vrea sa ne pape” ….. am trecut la marginalizarea din cauza unei pasivitati explicabile numai prin lipsa de pricepere si vointa a guvernului PNL. De ce nu ne pozitionam ca stat pro-activ in UE, capabil sa negocieze si sa contribuie la coagularea suportului politic pentru solutii care sa ne fie avantajoase? De ce PNL nu valorifica in folosul tarii apartenenta sa la familia Popularilor Europeni? De ce nu folosim acum un cadru ca Grupul „Prietenii Coeziunii” pentru a ne afirma interesele?

Luni, tandemul Merkel-Macron a propus o solidaritate fara precedent cu regiunile cele mai afectate de criza produsa de pandemie. Anuntul e important, pentru ca premerge proiectul Comisiei Europene, ce va fi dat publicitatii la 27 mai, privind fondul european de redresare si cadrul financiar multianual 2021-2027. In premiera, Germania a aderat la ideea constituirii unui fond de 500 de miliarde de euro, obtinut printr-un imprumut facut de Comisia Europeana in numele UE si destinat sa ajute, prin subventii directionate de la Bruxelles, tarile si sectoarele economice cele mai afectate de criza.

Imediat, premierul austriac s-a pozitionat pentru asistenta financiara pe baza de imprumuturi rambursabile: „Suntem pregatiti sa ajutam tarile cele mai afectate, prin imprumuturi”, a declarat conservatorul Sebastian Kurz. Teza „frate, frate, dar branza-i pe bani” e sustinuta, dupa cum stim din reuniunea de ieri (n.r. marti) a ministrilor de Finante din UE, de cele trei state nordice care completeaza patrulaterul asa-zis „frugal” din Uniune. Egoist e un termen mult mai adecvat.

Cel mai probabil, Comisia va cauta o formula pentru a evita blocajul cu care ameninta minoritatea egoista. Ramane de vazut cum va arata eventualul mix de imprumuturi si subventii pe care-l va supune negocierii statelor membre, miercurea viitoare. Precizez ca e nevoie de unanimitate in Consiliu pentru adoptare. Va fi miza summit-ului sefilor de state si guverne din iunie, apoi vom vota in Parlamentul European”, a explicat Tudose.

Totodata, europarlamentarul PSD a catalogat ca fiind „palida” si „neargumentata” pozitia lui Florin Citu, ministrul Finantelor, la Consiliul Afaceri Economice si Financiare, organismul responsabil de politica UE in trei domenii principale: politica economica, chestiuni referitoare la impozitare si reglementarea serviciilor financiare.

„Din pacate, Romania face doar act de prezenta la negocierea viitorului cadru bugetar european. O arata si pozitia palida a d-lui Citu la Consiliul Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) de ieri. in mod natural, da, pozitia noastra este clara. Dar nu e argumentata si sustinuta asa cum ar trebui sa fie, nici macar cand ne este favorabil contextul creat de Germania.

Sigur, calculul de la Berlin e pragmatic si e firesc sa fie asa. Germania va iesi victorioasa din criza, sub impulsul unui sprijin public masiv: jumatate din ajutoarele de stat din UE, ce au primit aprobarea Comisiei Europene de la inceputul crizei, sunt acordate companiilor germane de catre guvernul Merkel. Dar tarile mai fragile economic din Uniune se vor prabusi in lipsa unui sprijin extern direct. Iar 59% din exporturile germane merg spre celelalte membre ale UE, de la care provin 66% din importurile Germaniei.

Sper ca dna Merkel va reusi sa-i explice tanarului Kurz, in urmatoarea saptamana, ce riscuri presupune bulversarea lanturilor valorice intr-o economie integrata, sub impactul unei recesiuni abrupte”, a concluzionat sursa citata.

Comentarii