„Să nu-l încurcăm, dacă vrea în calitate de ministru să vorbească în altă limbă!”. Este reacția europarlamentarului brailean Mihai Tudose, vicepreședinte PSD, după ce UDMR-istul Tanczos Barna, ministrul Mediului, a fost filmat în timp ce vorbea în maghiară cu reprezentanții ONG-ului Declic.
Într-o înregistrare VIDEO postată de Declic, ministrul Mediului îi acuză pe activiștii de mediu de „minciună” și „josnicie” și abia după câteva minute începe să le vorbească în limba română, reproșându-le demersul civic.
Pe parcursul întâlnirii care a avut loc în județul Harghita, Barna i-a filmat pe activiști și a fost susținut de niște localnici care au venit la fața locului și le-au vorbit activiștilor, de asemenea, în maghiară. Unul dintre activiști au spus că localnicii „i-au înjurat foarte urât”.
Reacția lui Tudose: „Reprezintă o demisie din calitățile oficiale!”
Tudose a comentat pentru G4Media situația, subliniind faptul că „este mult prea mult”, în condițiile în care „imaginile cu Tanczos Barna îngenuncheat la alte imnuri tot în calitate de ministru încă sunt proaspete în memoria colectivă”.
„Faptul că un cetățean român consideră oportun să vorbească într-o limbă străînă, enleză, germană, greacă, spaniolă sau maghiară, este până la urmă dreptul lui de a se exprimă cum crede el. Atâta timp cât este într-un mediu privat nimeni nu-i poate impune în ce limbă să cânte când stă sub duș. Dar, un demnitar al statului român, un ministru din Guvernul României este persoană privată când e singur, eventual sub același dus de mai dinainte, și este ministru în Guvernul României la orice interacțiune cu altcineva din afara mediului privat. A vorbi în altă limbă cu o Asociație, un grup, care chiar avea o problemă, legitimă sau nu, din punctul meu de vedere reprezintă o demisie din calitățile oficiale.
De aici încolo statul român trebuia să-și facă treaba și să ia act de această demisie. Să nu-l încurcăm, dacă vrea în calitate de ministru să vorbească în altă limbă, mai ales într-o limbă oficială a UE poate întreprinde demersurile de a face parte din guvernul țării a cărui limbă o simte el mai aproape. În încheiere, este mult prea mult, mai ales el nefiind la prima abatere. Imaginile cu el îngenuncheat la alte imnuri tot în calitate de ministru încă sunt proaspete în memoria colectivă. Dar repet, este dreptul lui, dar și obligația statului român de a ține cont de dorințele lui și de a-l scăpa de această grea povară de a reprezenta statul român, cu tot cu drapel, cu limbă, cu identitate teritorială și cu ce mai avem noi prin Constituție, Constituția aceea pe care a jurat la depunerea jurământului de ministru”, a declarat Tudose pentru sursa citată.