stiri Braila – debraila.ro

Tribunalul Braila isi SUSPENDA activitatea din cauza eliminarii pensiilor de serviciu | „Alimentarea unui conflict artificial si inutil ofera munitie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratura independente”

Tribunalul Braila va amana, incepand cu 22 ianuarie, judecarea cauzelor cu exceptia celor urgente, protestul urmand sa se incheie atunci cand Parlamentul si Guvernul vor reveni asupra initiativei de eliminare a pensiei de serviciu a magistratilor. Decizii similare au fost luate si de alte instante din tara, inclusiv de catre Curtea de Apel Bucuresti. 

Potrivit unui comunicat remis de Tribunal, „iminenta abrogare a dispozitiilor legale care consacra pensia de serviciu pentru judecatori, incalca brutal independenta magistratilor si afecteaza statutul constitutional al acestora”.

Magistratii braileni sustin ca, potrivit unei decizii a Curtii Constitutionale, „independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unor garantii sociale, precum pensia de serviciu”.

„Reamintim pe aceasta cale ca alimentarea unui conflict artificial si inutil ofera munitie exclusiv acelor persoane care nu doresc un stat de drept, o magistratura independenta, un corp onest, netimorat si profesionist al magistratilor in Romania si care ignora in mod repetat cele statuate in mod constant de Curtea Constitutionala si institutiile internationale relevante. Devine astfel imperativ ca puterea legislativa si executiva sa garanteze acordarea pensiei de serviciu si a remuneratiei adecvate ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazuta de art. 1 alin. 3 din Constitutia Romaniei”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Totusi, nu toate procesele vor fi suspendate, exceptie facand cauzele care privesc masurile preventive sau minori.

Parlamentul are programata, pe 28 ianuarie, o sedinta extraordinara in care va supune la vot propunerea de eliminare a pensiilor speciale. Singurii care vor mai beneficia de astfel de pensii sunt militarii si politistii.

Comentarii