stiri Braila – debraila.ro

Tragedia de la TUG l-a facut pe Varga sa modifice Codul Rutier | CARE sunt schimbarile aduse de deputatul brailean

Deputatul Vasile Varga (PNL) a anuntat ca demersul de modificare a Codului Rutier, pe care l-a initiat in urma cu doi ani, a ajuns la final. Totul a plecat de la groaznicul accident care s-a produs pe Soseaua Ramnicu-Sarat, in aprilie 2016, cand un sofer care suferea de epilepsie a intrat pe contrasens si a spulberat cinci persoane aflate intr-o statie de autobuz, omorandu-le.

Practic, de acum incolo, orice medic este obligat, atunci cand va constata ca un pacient care detine permis de conducere prezinta afectiuni de natura sa puna in pericol siguranta traficului, sa il trimita la consult de specialitate. Unitatile medicale unde vor fi examinate persoanele asupra carora exista astfel de suspiciuni vor figura pe o lista aprobata prin ordin al ministrului Sanantatii.

„Principala modificare a legii consta in faptul ca examinarea medicala si psihologica a unui conducator auto se va face nu doar la obtinerea sau prelungirea valabilitatii carnetului de conducere sau la obtinerea certificatului de atestare profesionala, pentru conducatorii profesionisti, ci ori de cate ori un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni ca pacientul sau are o afectiune care ii poate afecta capacitatea de a conduce. Orice medic poate recomanda un consult de specialitate intr-o unitate medicala autorizata, existenta la nivelul fiecarui judet”, a declarat liberalul.

Pacientul, potrivit modificarilor Codului Rutier, este obligat sa se prezinte la consultul de specialitate in maxim trei zile, iar, la randul sau, medicul specialist, in cazul in care constata ca persoana pe care a examinat-o este inapta sa conduca un vehicul, trebuie sa comunice concluzia, in termen de o zi, Politiei Rutiere si medicului care a semnat trimiterea.

Pentru a evita situatiile in care pacientul nu se prezinta la unitatea medicala unde a fost trimis, medicul care a avut suspiciuni cu privire la capacitatea de a sofa a unui pacient trebuie sa anunte Politia Rutiera daca nu va primi raspuns de la specialist in termen de 30 de zile, comunicand numele, prenumele si codul numeric personal al persoanei respective.

„Sper sincer ca aceste modificari aduse Codului Rutier sa elimine riscul ca tragedii precum cea intamplata la Braila sa mai fie posibile. Am urmarit o responsabilizare comuna, atat a medicilor de familie, cat si a medicilor specialisti, precum si a politistilor. Cred ca, daca toata lumea isi va face onest datoria, cercul se inchide, iar riscul ca un bolnav de epilepsie, spre exemplu, sa mai ajunga la volan va fi unul aproape inexistent”, a mai adaugat deputatul Varga.

Marius Negoita, braileanul care a provocat tragedia din statia de autobuz de la „TUG”, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare.

Comentarii