Situatia terenului de 1.326 de mp din Centrul Istoric, situat in spatele Muzeului de Istorie, pentru care se bateau Primaria Braila si interlopul Dan Soare, a fost transata. Municipalitatea a vrut sa cumpere terenul, desi initial a refuzat sa-si exercite dreptul de preemtiune, intre timp fiind incheiata o promisiune de vanzare-cumparare intre proprietar, o braileanca stabilita la Paris, si interlopul Dan Soare
Consilierii municipali, cu exceptia liberalilor si a independentului Lucian Caprariu, care s-au abtinut de la vot, si-au dat girul, in sedinta Consiliului Local Municipal de joi, 31 august, pentru ca terenul sa fie cumparat cu 165.000 de euro.
PNL, prin vocea consilierului municipal Cristian Pricop, a sustinut ca „nu exista vreun document care sa exprime motivarea sau oportunitatea achizitionarii acestui spatiu, in conditiile in care Primaria detine suficiente spatii si imobile in centrul vechi al orasului Braila”. Totusi, cumpararea terenului a fost aprobata cu 19 voturi „pentru” (PSD-ALDE-PND).
Mai mult decat atat, Pricop a citat un text din noul Cod Civil, care ar prevede faptul ca „titularul dreptului de preemptiune care a respins o oferta de vanzare nu-si mai poate exercita acest drept cu privire la contractul ce i-a fost propus”.
Cel care i-a dat replica liberalului a fost viceprimarul Alexandru Jantea-Crican (PSD), care l-a ironizat, aratand ca nu exista nimic ilegal in procedura de achizitie a terenului din Centrul Vechi.
„Este amuzant cum foarte multe persoane care n-au pregatire juridica fac discutii despre lege. (…) Nu neg ca dumneavoastra aveti posibilitatea ca sa faceti anumite completari, dar haideti sa incercam fiecare sa ne respectam profesia pe care o avem. Daca era ceva ilegal, noi nu faceam nimic ilegal. Legat de dreptul de preemptiune la care faceati referire, in Codul Civil spune foarte clar ca contractul este considerat respins in cazul in care preemptorul nu-si exercita dreptul in 30 de zile. Noi ni l-am exercitat in 30 de zile, ba chiar am avut si sedinta de Consiliu Local in 30 de zile. Eu, repet, dumneavoastra si toti colegii de la PNL au votat pentru exercitarea dreptului de preemptiune, la inceputul lunii. Noi, acum, daca am discutat in sedinta la inceputul lunii ca ati votat <<Da>> si ati fost de acord sa ne exercitam dreptul de preemptiune si acum discutam ca nu e bine ca ne-am exercitat dreptul de preemptiune, atunci nu stiu… Einstein a spus ca timpul este relativ, dar nu putem sa ne intoarcem”, a spus vicele, de profesie jurist.
In antecontractul semnat intre proprietarul terenului si Dan Soare se prevede foarte clar faptul ca, in situatia in care Primaria sau Consiliul Judetean isi exercita dreptul de preemtiune, „partile (n.r. proprietarul si Soare) vor fi repuse in situatia anterioara, cu returnarea de catre promitentul vanzator a tuturor sumelor primite de catre cumparator”.