Adrian Tabarac are 33 de ani. A fost liderul organizatiei de tineret a PNL, iar acum conduce organizatia municipala a partidului, fiind, totodata, cel mai tanar consilier local. Dupa terminarea studiilor a ramas in Braila si viseaza ca municipiul sa recupereze decalajul enorm care-l desparte de orasele din vestul tarii. Spune ca revitalizarea activitatii economice pe strada Mihai Eminescu este vitala pentru Braila si in acest sens, a scris un proiect inclus in Planul de Guvernare locala al PNL. La propunerea lui Alexandru Danaila, Adrian Tabarac se afla pe lista de candidati pentru Consiliul Local.
– La 33 de ani esti unul dintre cei mai tineri, daca nu cumva cel mai tanar consilier local al municipiului Braila. Esti presedinte al organizatiei municipale PNL si ai condus o vreme organizatia de tineret a partidului. Ce te-a facut sa alegi drumul asta, intr-o perioada in care cei mai multi tineri viseaza sa plece din oras si din tara?
– Inca din liceu mi-a atras atentia zona politica, atat la nivel national, cat si la nivel local. O vreme am urmarit lucrurile ca simplu spectator, considerand ca in aceasta „lume” este foarte greu de patruns. Conjunctura familiala m-a facut sa raman in Braila dupa liceu, iar dupa terminarea facultatii, fiindca aveam cativa prieteni la organizatia de tineret a PDL, am zis sa vad cu adevarat „cu ce se mananca” politica si daca pot sa particip activ la miscarea „rotitelor” pentru un oras mai frumos, pentru un oras care sa-mi aduca inapoi acasa cei mai multi prieteni plecati din Braila in Bucuresti sau in localitati din vestul tarii.
– Cum este in „jungla” politica din oras?
– Cred ca jungla reala are regulile ei si ca acolo exista un anumit echilibru. In politica si in administratia publica din oras, lucrurile sunt infranate, de multe ori, de orgolii, animozitati, parti-pris-uri. Asta creeaza dezechilibre si incetineste dezvoltarea. La Braila, din nefericire, exista oameni politici care nu isi inteleg rolul si fac doar servicii partidului din care fac parte sau servesc doar interesul personal. Dar rolul unui om politic este sa lucreze pentru cetatean. Daca atunci cand faci politica sau administratie nu ai in minte interesul public, nu ai ce cauta pe aceasta „scena”. Anii tranzitiei au trecut. Cred ca in politica e nevoie de o noua generatie, e nevoie de profesionisti, e nevoie de oameni capabili sa conceapa strategii si proiecte pe termen lung, sa atraga fonduri europene, sa se poata integra ei, dar mai sa aiba intelepciunea de a integra orasul intr-o arhitectura mai larga, nationala si internationala. Sa gandeasca dincolo de interesul propriu, de clan sau de partid.
Nu e foarte complicat, insa pentru toate astea e nevoie de oameni cu educatie si mai ales de oameni cu caracter. Din fericire, la PNL, Alexandru Danaila a avut o atitudine deschisa si asa a luat fiinta o echipa tanara, de oameni noi, profesionisti, capabili. Ii regasiti pe liste atat la Consiliul Judetean, cat si la Consiliul Local. Am certitudinea ca aceasta echipa poate incepe schimbarea la Braila. Depinde insa de votul oamenilor, in 27 septembrie. E important ca oamenii sa iasa la vot!
– Ai venit cu solutii la o problema despre care se vorbeste mult, dar pentru care se face putin. Reabilitarea cladirilor ruinate de pe Mihai Eminescu. in fond, cum crezi ca se poate schimba Regala?
– Regala este, din punctul meu de vedere, cartea de vizita a orasului. A fost principala artera comerciala din Braila in perioada interbelica, iar astazi e o strada „moarta”. Nu este suficient sa pui umbrelute colorate. Asta nu recladeste ruinele, nu repara fatadele si mai ales, nu readuce investitorii si oamenii pe strada. Din punctul meu de vedere, se poate crea o zona magnet pentru noi investitori, cu lanturi de magazine si restaurante, se pot organiza festivaluri si evenimente culturale intr-un centru istoric demn de asa ceva. Aceste lucruri ar genera venituri la bugetul local, locuri de munca bine platite si un standard de viata imbunatatit. Braila dispune, in fond, de unul dintre cele mai mari centre istorice din tara, iar strada Mihai Eminescu este principala componenta a acestuia. Astazi, din pacate, pe aceasta strada, cladirile emblematice ale Brailei de altadata se afla intr-o stare avansata de degradare si majoritatea cladirilor aflate in proprietatea Primariei au destinatie de locuinte sociale. Importanta comerciala a strazii este una mica din cauza starii in care se afla cladirile si a destinatiei acestora.
Proiectul meu presupunerea reabilitarea cladirilor si schimbarea destinatiei, din locuinte sociale in spatii comerciale, de alimentatie publica sau spatii expozitionale. Pentru persoanele care locuiesc in cladirile Primariei din centrul vechi, sa fie construit un bloc de locuinte sociale. Propietarii privati ai cladirilor din centrul istoric ar urma sa beneficieze din partea Primariei de un credit fara dobanda, rambursabil in 5 ani, exclusiv pentru reabilitarea fatadelor de cladiri. Aceasta solutie a fost implementata si in alte orase, functionand cu succes. Ar urma apoi facilitati pentru investitori, inchirierea de spatii pentru terase, magazine, spatii expozitionale, organizarea de evenimente care sa anime zona.
– Cum vezi Braila anului 2030?
– Intr-o administratie liberala, Braila anului 2030 va fi un oras care isi va fi revenit din punct de vedere demografic si economic. Un oras cu adevarat modern. Sunt zece ani in care avem mult de recuperat, insa avem puterea sa ducem Braila la cerintele anului 2030. Vreau sa vad in 2030 Braila ca un oras din care tinerii sa nu mai plece si care sa ofere oamenilor o sansa de dezvoltare acasa la ei, alaturi de familie si prieteni.
(INTERVIU ELECTORAL)