stiri Braila – debraila.ro

Spitalul Judetean, SUFOCAT de COVID-19: TOATE paturile de la ATI sunt ocupate | DETALIILE oferite de Alina Neacsu, directorul medical al SJU

Cresterea numarului de cazuri de COVID-19 in judetul Braila sufoca la propriu Spitalul Judetean de Urgenta. Situatia devine din ce in ce mai critica, tinand cont de faptul ca toate cele opt paturi din Sectia „Antestezie Terapie Intensiva” destinate bolnavilor COVID-19 sunt ocupate.

Nici in ceea ce priveste locurile pentru pacientii infectati care fac forme medii si grave lucrurile nu stau mai bine. Astfel, in pavilioanele C si E, acolo unde sunt internati bolnavii cu forme medii si, respectiv, grave, nu mai exista paturi libere. In acest moment, mai pot fi internate doar persoanele cu forme usoare de COVID-19, in Pavilionul B (n.r. Spitalul 3).

Vom vorbi in principal despre Sectia ATI, deoarece, asa cum ne-a declarat Alina Neacsu (foto), directorul medical al Spitalului Judetean, in ultima perioada a crescut semnificativ numarul persoanelor varstnice si cu multiple comorbiditati infectate cu Sars-Cov-2, pacienti care au nevoie de ingrijire imediata in Terapie Intensiva, dar si cei mai expusi decesului.

Ori, locurile in ATI sunt ocupate in propritie de 100%. Cu eforturi mari, potrivit directorului medical, ar mai putea fi adaugat un singur pat pentru tratarea acestor pacienti. Motivul? Un pat ATI destinat bolnavilor COVID-19 functioneaza cu 2 surse de oxigen, iar sectia din Spitalul Judetean nu mai poate suporta alte paturi. In principiu, acesti pacienti COVID-19 ajunsi in Terapie au nevoie de o cantitate mult mai mare de oxigen fata de un pacient non-COVID internat in Terapie.

In ceea ce priveste starea pacientilor infectati cu Sars-Cov-2 si internati in Terapie, trei sunt intubati, iar ceilalti cinci sunt ventilati printr-o metoda moderna de ventilatie non-invaziva (n.r. CEPAP). Acesta metoda a dat rezultate foarte bune pana acum, iar multi pacienti au fost salvati.

Ce se intampla daca spitalul se va lovi, in zilele urmatoare, de un val de pacienti in stare grava, care au nevoie de tratament in Terapie? Directorul medical ne-a declarat ca se va lua legatura cu Centrul National de Conducere si Coordonare a Interventiei, va fi expusa situatia si se va cere sprijin. Pacientii COVID-19 care trebuie internati in ATI vor fi transferati, cel mai probabil, in alte judete, unde mai exista locuri libere.

Medicii sunt putini, epuizati, dar nu au renuntat la lupta pentru viata pacientilor, a tinut sa mai precizeze medicul Alina Neacsu.

„Recomandam brailenilor sa respecte regulile de igiena si preventie pentru a evita infectarea cu COVID-19”, a transmis directorul medical al Spitalului Judetean.

De la inceputul pandemiei si pana in prezent, in judetul Braila au fost inregistrate 3.134 de cazuri de infectare cu noul coronavirus si 137 de decese. Totodata, in spitale, cu diverse forme ale bolii, se afla 227 de pacienti.

Comentarii