Liberalii, prin vocea lui Alexandru Danaila, il acuza pe primarul Marian Dragomir ca a pus in pericol viata cetatenilor in timpul actiunii de dezinsectie care s-a desfasurat in cursul saptamanii trecute. In replica, edilul sustine ca operatiunea pentru combaterea tantarilor si capuselor a respectat „toate prevederile legale din domeniu”, fiind folosite substante autorizate de Ministerul Sanatatii.
In timp ce Danaila, presedintele Organizatiei Judetene PNL, a cerut Directiei de Sanatate Publica „sa verifice modul in care au fost administrate substantele”, edilul afirma ca „liberalii au intrat in campanie electorala, aratand doar indiferenta fata de situatia grea prin care trecem si grija pentru interesele politice”.
Liderul PNL: „Primarul a vrut sa faca ceva care sa se vada. Probabil ca unii dintre oameni au suferit si intoxicatii minore”
„M-au sunat multi oameni care au fost deranjati de mirosul substantei cu care a fost facuta aceasta operatiune, ca sa scapam de capuse, de tantari si alte insecte. E un lucru bun ca s-a facut, dar, din punctul meu de vedere, e un lucru rau ca s-a facut asa. Substanta care a fost folosita este una cu potential de iritatie si toxic redus, dar acest potential redus este pentru categoriile de oameni care sunt sanatosi. Pentru cei care sufera de astm, cei care au anumite alergii, cei care au probleme respiratorii, pentru femeile insarcinate, pentru batrani poate prezenta riscuri. Intre 2 si 4 ore dupa ce se da cu aceasta substanta, in mod normal, n-ar trebui sa treaca nimeni pe strada si cineva sa inhaleze aceasta substanta. Sunt doua chestiuni pe care le-am vazut eu. In primul rand, masinile care au facut aceasta operatiune mergeau una dupa alta. Deci, masina din spate mergea intr-o nebuloasa totala din cauza acelui fum, dar soferul si cu pasagerul, pentru ca erau doi oameni in masina respectiva, au stat si au inhalat ore intregi toate substantele care au fost date din masina din fata lor. Nu stiu de ce mergeau in tandem. In fine, asta a fost decizia. A doua chestiune este legata de ora la care s-a intamplat. Chiar daca suntem in stare de urgenta, Romania nu a fost blocata total, unele activitati economice au mers, s-au putut face deplasari pana la ora 22:00, oamenii au putut sa iasa pe strada, cu declaratii. Aceasta operatiune s-a intamplat in jurul orelor 17:00 – 18:00, cand inca erau oameni pe strada. Fumul acela a acoperit curtile, locurile pietonale, strazile. A fost o chestiune care, din punctul meu de vedere, a fost facuta gresit de primarul Marian Dragomir, dar a vrut sa faca ceva care sa se vada. S-a vazut si probabil ca unii dintre oameni au suferit si intoxicatii minore. (…) Ce vreau eu este ca, dupa ce se termina situatia aceasta cu COVID-19, DSP sa verifice modul in care a fost administrata aceasta substanta. Pentru ca daca dam cu o substanta care face mai mult rau decat face bine, mai bine sa nu dam. (…) Noi suntem intr-o perioada in care incercam sa ne protejam cu totii de un virus care creeaza probleme la nivelul aparatului respirator si ajungem sa ne infectam sau sa facem alergie de la o prostie pe care a facut-o Primaria, fara sa isi dea seama?! Deci, cred ca ar trebui verificata concentratia folosita, substanta care a fost folosita, sa vedem daca este aprobata si modalitatea in care ea a fost imprastiata prin municipiu. Dupa ce se termina cu COVID-ul ar trebui sa stim daca au fost respectate toate procedurile” , a declarat liderul PNL.
Dragomir: „Niciodata nu as pune viata cuiva in pericol, la fel cum niciodata n-as lasa oameni fara case sau fara bani in buzunare, ca tot vorbim de unele personaje”
La polul opus, primarul Marian Dragomir a precizat ca liberalii ar profita de finalul starii de urgenta „pentru a juca politic”, subliniind faptul ca, in ultimele doua luni, „au lipsit cu desavarsire din spatiul public”.
„Nu vreau sa comentez prea mult gogomaniile domnului Danaila. Au fost respectate toate prevederile legale din domeniu si s-au folosit doar substante din lista celor autorizate de Ministerul Sanatatii. Nimeni nu isi permite sa se joace cu asa ceva! Inteleg ca s-au trezit cei care au dormit vreo doua luni? Acum, liberalii au intrat in campanie electorala, ca tot se incheie starea de urgenta. Cat timp existau cazuri de COVID-19 la Braila si toata lumea era in alerta si isi facea treaba, pentru domnii de la PNL nu mai existau brailenii carora acum le poarta de grija? Interesant. Au aparut de nicaieri si dau ordine Directiei de Sanatate Publica, de parca aceasta institutie, mai ales acum, pe timpul pandemiei, trebuie sa stea la usa politicienilor. Asa sunt ei obisnuiti! Penibil e putin spus. Oricum, orice as face, nu e bine! Ei se pricep la a acuza pe oricine de orice si oricand, doar pentru a juca politic. Mi se pare foarte grav cum procedeaza, in contextul actual, dar nu eu trebuie sa analizez, ci brailenii”, a comentat edilul.
Totodata, Dragomir considera ca acuzatiile aduse de Danaila sunt parte a unei „strategii” privind organizarea unui referendum pentru demiterea sa din functie, aducand aminte de episodul din vara anului 2018, cand PNL a anuntat un astfel de demers.
„Daca tot au inceput campania electorala ca si cum COVID-19 ar fi disparut ca prin minune, s-au apucat sa scoata de la naftalina ce doreau acum doi ani: referendum pentru demiterea primarului. Sa il atacam pe primar, sa spunem ca a vrut sa faca rau oamenilor, sa spunem ca a eliberat virusul dintr-un laborator secret si sa-l dam jos, ca sa venim noi. Asa au inceput si in 2018! O noua strategie, ca sa vina cu referendumul. Inconstienta! Cum sa gandesti ca cineva putea sa puna viata oamenilor in pericol? Niciodata nu as pune viata cuiva in pericol, la fel cum niciodata n-as lasa oameni fara case sau fara bani in buzunare, ca tot vorbim de unele personaje. Dar e bine sa il ataci pe primar, de parca cetatenii sunt orbi. Poate unii cred ca brailenii sunt masinute cu telecomanda. Eu nu cred asta! Le doresc succes in campania electorala pe care au inceput-o mult prea devreme”, a concluzionat primarul.