stiri Braila – debraila.ro

Șantajul RER: lasă Brăila sub gunoaie dacă nu se mărește taxa! | Primarul: „Nu am cedat șantajului! Credeau că vom ceda fiind campanie electorală. E o solicitare ilegală. Toți primarii din județul Brăila, indiferent de partid, nu au fost de acord” | Ce SOLUȚIE a fost găsită dacă operatorul unic RER dă bir cu fugiții

Operatorul unic de salubritate RER amenință că va lăsa municipiul Brăila, cele trei orașe și comunele sub gunoaie dacă taxa nu va fi majorată cu peste 50%. Solicitarea a fost respinsă de toți primarii din județ, indiferent de culoarea politică, în frunte cu Marian Dragomir și Consiliul Local Municipal, prin votul din consiliile locale.

Se pare că RER, care a intrat în activitate pe 1 martie 2023, a gândit această mișcare menită să îi mărească profitul – pe care a pus-o în practică nu doar în Brăila, ci și în alte locuri din țară – profitând de campania electorală. 

„Credeau că vom ceda fiind campanie electorală”

Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila și Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean acuză un șantaj și spun că nu au acceptat cererea RER pe care o cataloghează că fiind „ilegală”. Din moment ce toți șefii administrațiilor din municipiu, orașe și comune, dincolo de partidul din care fac parte, au refuzat să dea curs, RER va rămâne cu buza umflată și, cel mai probabil, va părăsi județul Brăila.

Reprezentanții RER, în discuțiile cu factorii decizionali brăileni, se pare că ar fi recurs la motivări aberante pentru ca taxa să fie majorată: „Să ne iasă măcar de un mic!”. De cealaltă parte, în scris, au argumentat prin creșterea salariilor, inclusiv a persoanelor din conducere, dar și amortizarea costurilor cu utilajele.

„Noi nu am fost de acord cu acest lucru. Am considerat acest lucru un șantaj. Creșterea prețului la gunoi a fost solicitată în mod ilegal. A existat o întâlnire cu mai mulți colegi din administrația locală, de la ADI „Eco Dunărea”, iar reprezentanții RER ne-au cerut, într-un mod absolut de netolerat, să mai crească taxa și „măcar de un mic să le iasă”. Nu putem fi de acord cu astfel de solicitări absolut ilegale și aberante. De oricâte ori au fost lucruri corecte și legale, le-am analizat, am aplicat legea, dar noi nu putem crește taxa așa cum cer ei, cu anumite aspecte care nu respectă prevederi legale. Cererea lor nu se încadrează pe lege. Nu putem ceda șantajului unei societăți private care vrea să își crească profitul prin taxarea suplimentară a brăilenilor. Credeau că vom ceda fiind campanie electorală”, a declarat Dragomir.

Printr-o notificare, operatorul unic RER a informat Asociația de Dezvoltare Intracomunitară „Eco Dunărea” – asociere a tuturor localităților din județul Brăila și a Consiliului Județean – cu privire la faptul că nu își va mai face treaba începând cu data de 10 iunie. Practic, societatea a denunțat unilateral contractul. 

În spatele aceste decizii se află un motiv simplu: a cerut majorarea taxei pe gunoi și s-a lovit de un zid. 

„Prin ADI „Eco Dunărea”, toate primăriile din județ au mandatat să fie depusă o solicitare instanței pentru a anula solicitarea de reziliere unilaterală a contractului. Vom vedea ce va decide instanța, dar nu putem, sub nicio formă, să cădem pradă șantajului unei societăți care urmărește doar creșterea profitului. (…) Am dezbătut în Consiliul Local Municipal acest aspect și vreau să va spun că toți consilierii, indiferent de culoarea politică, și apoi toți primarii din județul Brăila, indiferent de culoarea politică, au respins prin hotărâre de consiliu local creșterea prețului la gunoi solicitată de RER ca urmare a faptului că nu se încadrează în prevederile legale”, a mai adăugat edilul.

Dragomir a mai precizat că ADI „Eco Dunărea”, după consultarea administrațiilor din toate localitățile, a pregătit și o soluție de avarie pentru ca întreg județul, inclusiv municipiul, să nu fie acoperit de gunoaie: Prefectura declanșează stare de alertă și, până la organizarea unei noi licitații, potrivit legii, o altă firmă preia treaba celor de la RER.

„Am demarat deja o procedură. Primăria Brăila a trimis ADI „Dunărea” și CJ o adresă prin care am solicitat demararea procedurii legale prin informarea Prefecturii și declanșarea unei stări de alertă ca urmare a preconizării a ceea ce urmează să se întâmple dacă RER va fugi din Brăila. În acel moment, prin declanșarea stării de alertă, Primăria Brăila și primăriile tuturor comunelor și orașelor, prin asocierea în care suntem parte alături de CJ, vom putea aduce o altă societate care să colecteze gunoiul până la noua licitație”, a explicat primarul Brăilei.

„Exact același lucru îl face RER la Timișoara, într-un stadiu mult mai avansat”

Și Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, a vorbit despre „un șantaj” în cazul deciziei RER de a da bir cu fugiții, subliniind faptul că ADI „Eco Dunărea” va deschide un proces civil împotriva  operatorului unic pentru despăgubiri.

„Asocierea și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale. Societatea a vrut să pună șantaj pe această situație. Suntem pregătiți și știm ce avem de făcut. O firmă privată șantajează pentru mărirea ilegală a unei taxe. Nu o vom face! Vorbim de un serviciu public care trebuie făcut corespunzător. Vom da în judecată RER pentru acest proiect de 30 de milioane de euro. Societatea trebuia să își facă treaba”, spune Chiriac.

În același timp, primarul Marian Dragomir a lăsat să se înțeleagă că decizia RER de a denunța unilateral contractul are strânsă legătură cu bătălia electorală și a acuzat „un joc politic”. Directorul RER Sud a fost, potrivit edilului, politician de Dreapta timp de mai mulți ani.

„Acum, în campania electorală, ne-au transmis această notificare. De aici rezultă că e un joc politic. Directorul societății din Buzău a fost, ani de zile, în topul oamenilor politici de Dreapta, fiind, în nenumărate rânduri, consilier județean, candidat pentru funcția de deputat. Strategia lor este de a obține mai mulți bani încercând să facă acest lucru printr-un șantaj, lăsând orașele îngropate în gunoi. Exact același lucru îl face RER la Timișoara, într-un stadiu mult mai avansat, făcând acest lucru în campanie, într-un oraș în care primarul nu este de la PSD, dar nici de la PNL. În alt oraș, primarul a cedat și a făcut această creștere cu doar câteva săptămâni înainte si au ajuns la 33 de lei într-un oraș vecin/persoană/lună”, a concluzionat Dragomir.

Marian Dragomir a transmis și faptul că una dintre soluțiile de avarie, până la organizarea licitației, este tehnologizarea societății ECO, deținută de Primăria Brăila, care, deși și-a păstrat utilajele după ce RER a devenit operator unic, nu poate face față întregului județ.

Comentarii