Presedintele PSD Braila, senatorul Ion Rotaru, declara ca parlamentarii social-democrati nu sunt de acord si nu vor sustine prin votul lor „decizia Guvernului PNL de a incalca legile care prevad majorarea punctului de pensie cu 40% si respectiv, majorarea salariilor personalului didactic, incepând cu data de 1 septembrie 2020”.
Intr-un comunicat dat publicitatii, Rotaru precizeaza ca, ieri, „comisiile reunite de Munca din Camera Deputatilor si Senat au discutat Ordonanta de urgenta nr. 135 care vizeaza rectificarea bugetara si care prevede, printre altele, majorarea punctului de pensie cu numai 14% si amânarea cu un an a majorarii salariilor cadrelor didactice. in acest context, noi, parlamentarii PSD, am formulat o serie de amendamente la Ordonanta respectiva, prin care am respins prevederile care vizeaza majorarea punctului de pensie cu numai 14%, precum si articolul care prevedea majorarea salariilor personalului didactic de la 1 septembrie 2021.
Odata cu adoptarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale prin asumarea raspunderii – adica fara dezbatere in Parlament -, Guvernul PNL si-a asumat obligatia de a respecta Legea 127/ 2019 privind sistemul public de pensii, care prevede majorarea punctului de pensie cu 40% incepând cu data de 1 septembrie 2020. Prin declaratiile publice ale primului ministru, ale ministrului de Finante si ale ministrului Muncii s-au dat asigurari ca banii necesari pentru majorarile de pensii au fost prinsi in buget, ca legea va fi respectata. Dar «minunea» a durat pana la prezentarea proiectului de rectificare bugetara, când s-a dovedit ca Guvernul PNL a decis sa incalce legea amintita si sa aloce sume care acopera o crestere cu doar 14% a punctului de pensie.
Si ca si cum nu era de ajuns, Guvernul Orban a decis sa mai incalce si Legea 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care prevedea ca salariile cadrelor didactice vor fi majorate de la 1 septembrie 2020.
PSD, consecvent in a sustine interesele tuturor categoriilor sociale, a depus in Parlament amendamente care vizeaza pastrarea formei initiale a Legii 127/ 2019 si de asemenea, respectarea prevederilor initiale ale Legii 153/ 2017. Aceste amendamente au primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de Munca din Camera Deputatilor si Senat, desi parlamentarii PNL si USR au votat contra.
Amendamentele respective vor fi sustinute in plenul reunit, la vot final, de toti parlamentarii PSD. Speram ca la acest vot sa fie alaturi de noi toti parlamentarii carora le pasa de soarta pensionarilor, a profesorilor, invatatorilor, educatorilor, a intregului personal didactic.
Votul impotriva al parlamentarilor PNL va confirma inca o data dispretul si nepasarea Guvernului fata de aceste categorii sociale, ceea ce nu este de mirare la un Guvern pentru care prioritatea este finantarea propriei clientele politice”.