În aproximativ o lună de zile, în două zile diferite – mai exact pe 26 august și 29 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Biroul pentru Imigrări au descoperit, în același loc, nu mai putin de 23 de persoane care munceau „la negru”, majoritatea cetățeni ai Republicii Moldova cu ședere ilegală.
Toți lucrau sub umbrela unei firme din București, însă pentru construcția unui centru de colectare cereale al unei cooperative agricole din comuna brăileană Cireșu. În joc sunt bani europeni: 1 milion de euro!
Cum s-a ajuns aici? Simplu: cooperativa din Cireșu este benficiarul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală – respectiv înființarea unui centru de colectare cereale, iar SRL-ul din București, care folosește munca „la negru”, a câștigat licitația pentru construcție. Mai exact, este vorba despre suma de 4.652.443 lei – fără TVA.
După cele două controale, ITM a aplicat firmei din București amenzi în valoare totală de peste 400.000 de lei. În același timp, Biroul pentru Imigrări a decis îndepărtarea sub escortă de pe teritoriul României în cazul a 12 cetățeni moldoveni, iar alți 5 au primit decizii de returnare, stabilindu-se un termen pentru plecarea voluntară.
Primul control la Cireșu: Deputatul Popa ridică mâna, deși nu l-a strigat nimeni
Pe 5 septembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă anunță faptul că, împreună cu lucrători ai Inspectoratul de Jandarmi și ai Biroului pentru Imigrări, au efectuat verificări pe raza județului pentru depistarea cazurilor de muncă fără forme legale.
„Au fost depistate 12 persoane primite la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă și fără a deține avize de angajare, majoritatea cetățeni din Republica Moldova care prestau activitate în domeniul construcțiilor pentru o persoană juridică cu sediul în municipiul București„, preciza ITM.
Atunci, DEBRAILA.ro publică un articol în care vorbește despre acțiunea ITM, însă menționează și două nume care nu au apărut în comunicatul instituției: cel al beneficiarului centrului la construcția căruia lucrau moldovenii – respectiv „AGRIPOP CIREȘU COOPERATIVĂ AGRICOLĂ” și cel al firmei din București pentru care munceau moldovenii – respectiv „PANGLADCONS SRL”. Nimic mai mult!
În ciuda lipsei menționării exprese a vreunei legături între cooperativa agricolă și deputatul Alexandru Popa – președinte PNL Brăila, membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților si fiul primarul comunei Cireșu, parlamentarul se simte „tocat” și reacționează.
„A scris că e cooperativa mea! Sunt supărați că PSD a comandat un sondaj și eu stau mai bine decât ei în sondaj!„, a declarat, la acel moment, Popa.
Astfel, realitatea arată că deputatul liberal s-a simțit vizat, deși în articolul din 5 septembrie nu scria numele Alexandru Popa, ci doar numele beneficiarului și al constructorului.
Tot în acel context, Popa dezvăluie, într-o declarație pentru G4Media, faptul că soția sa se află la conducerea cooperative agricole:
„Eu nu mai sunt acolo. Într-adevăr, s-a reușit în cadrul acestei cooperative agricole atragerea unui proiect european de 1 milion de euro. Conform procedurii, în cadrul proiectului a câștigat contractul o firmă din București, al cărei patron e din Republica Moldova. Acesta a adus muncitorii la negru din Republica Moldova, nu eu i-am adus sau soția. Cum puteam noi să gestionăm ce face proprietarul firmei din București la firma lui?„
Al doilea control la Cireșu: tot muncitori la negru, tot firma din București, tot centrul Agripop și tot discretul ITM
Pe 29 septembrie, la o lună distanță de la primul control, ITM și Biroul pentru Imigrări ajung, din nou, în comuna Cireșu, la centrul de colectare cereale pe care cooperativa agricolă Agripop îl construiește cu 1 milion de euro.
Deși pare surprinzător, autoritățile au dat peste același decor: 9 moldoveni care munceau la negru! O situație pe care, deși se repetă, conducerea cooperativei, în calitate de beneficiar, nu o poate controla, după cum a subliniat chiar deputatul Alexandru Popa.
„Cu această ocazie, au fost depistate 11 persoane (din care 9 cetățeni din Republica Moldova) primite la muncă fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă”, arată ITM într-un comunicat de presă.
Totuși, ITM nu precizează și faptul că acțiunea de control a avut loc în comuna Cireșu și nici că este vorba despre firma care a mai fost amendată, deși este o premieră pentru inspectorii de muncă numărul mare de cetățeni străini depistați muncind fără contracte în județul Brăila.
„Persoanele prestau activitate în domeniul construcțiilor pentru o persoană juridică cu sediul în municipiul București„, notează sec instituția – cu trimitere la PANGLADCONS, firma care construiește centrul pentru AGRIPOP.
Cooperativa agricolă care va beneficia de centrul de colectare cereale construit cu bani europeni de către muncitori „la negru” are strânse legături cu deputatul PNL.
AGRIPOP CIREȘU a fost înființată în anul 2018 și are ca asociați o firmă unde administrator este soția parlamentarului și o firmă din comuna Surdila-Găiseanca. Totodată, conform datelor frunizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în Consiliul de Administrație al cooperativei se află și fratele lui Alexandru Popa.