stiri Braila – debraila.ro

PROTESTUL fermierilor brăileni și cerealele din Ucraina | Datcu: “Nu cerem bani, ci reguli egale pentru români și ucraineni. Cerealele din Ucraina sunt cu norme mult depășite de pesticide, insecticide și nitriți și nu se cere certificat fitosanitar. Morarii din România au cumpărat aceste cereale la jumătate de preț”

Aproximativ 100 de fermieri de la Asociația Producătorilor Agricoli (APA) Brăila – membru afiliat al Alianței pentru Agricultură și Cooperare – protestează, vineri, începând cu ora 11:00, în fața Palatului Administrativ.

Două acțiuni similare se desfășoară concomitent și la Ianca și Viziru, protestatarii scoțând utilajele pe marginea șoselelor.

Fermierii sunt nemulțumiti de “soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina”.

Mai exact, aceștia susțin că liberalizarea comerțului cu cereale din Ucraina a erodat semnificativ competitivitatea producătorilor români și a dus la prăbușirea prețurilor interne, care nu mai acoperă nici costurile de producție.

Prezent la protestul din fața Palatului Administrativ, Vasile Datcu (foto), fost președinte al Asociației Producătorilor Agricoli Brăila, afirmă că protestatarii cer reguli egale pentru producătorii ucraineni și români, arătând că, în comparație cu cerealele din România, pentru cerealele din țara vecină nu mai există obligativitatea controlului fitosanitar.

“Nu cerem bani. Nouă ne trebuie reguli! Unu s-a spus când a început tranzitul de cereale din Ucraina și s-a ajuns la altceva. Inițial, s-a discutat despre un coridor de solidaritate prin România, prin Europa, către țările sărace. După două-trei luni, s-a suspendat certificatul fitosanitar. E obligatoriu ca orice produs care intră în UE să fie însoțit de certificat fitosanitar. Toate cerealele din Ucraina sunt cu norme mult depășite de pesticide, insecticide și nitriți, mult mai mari decât cele acceptate în UE. Cerealele din Ucraina nu aveau voie să fie comercializate aici. Marfă la jumătate de preț a intrat în România. Ori impui reguli la toți, ori la nimeni”, a declarat Datcu pentru DEBRAILA.ro.

Totodată, fermierul arată cu degetul și spre “morarii care au cumpărat cereale la jumătate de preț”. Practic, Vasile Datcu acuză că ceea ce trebuia să fie un coridor de solidaritate s-a transformat într-o veritabilă piață de desfacere pentru cerealele din Ucraina, fără reguli.

“Cârdășia este și a morarilor. Au cumpărate cereale la jumătate de preț, dar cu parametrii infinit mai proști. Bineînțeles că piața s-a dus la jumătate. Nu se poate importa ceva agroalimentar fără certificat fitosanitar și cu asta e punct. Pentru că nu au avut cerificat, cerealele din Ucraina s-au oprit pe piața din România. Morarii cumpără la greu, cumpără la veselie. La un produs de panificație, diferența o faci doar la gust”, a mai adăugat sursa citată.

Comentarii