Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a vorbit, în mesajul de Ziua Justiției, despre deficitul de procurori din sistem. Gabriela Scutea a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că acest deficit este cronic în unele unități de parchet, oferind exemplul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.
„Să privim realist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila care are asiguraţi 4 procurori din 14 şi trebuie zilnic să găsească resurse pentru a ancheta cazurile de omor, evaziune fiscală, corupţie, pentru participarea la judecarea cererilor în materia protecţiei copilului şi privind măsurile preventive. În aceiaşi parametri, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa este ocupat 1 post de procuror din 10. Mai mult decât atât, există judeţe în care deficitul este accentuat la toate nivelurile, astfel încât soluţionarea pe verticală sau orizontală a deficitului de personal nu mai este viabilă”, a precizat procurorul general al României.
Scutea a mai subliniat faptul că, în acest context, ultima soluție este implicarea parchetelor ierarhic superioare în gestionarea volumului de cauze al parchetelor cu deficit de personal, prin preluarea cauzelor spre soluționare.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care, în afara soluționării propriilor dosare, desfășoară și activități de coordonare pentru întreg Ministerul Public, funcționează la acest moment cu 55% din posturile de procuror ocupate.