stiri Braila – debraila.ro

Procurorul DIICOT Sarău iese la PENSIE | Magistratul, cel care a transmis DEBRAILA că-l critică pe NEDREPT pe șeful Poliției. După, au urmat percheziții DIICOT la DEBRAILA pentru un articol și un dosar închis definitiv de instanță. Abuzul a ajuns și în Raportul Departamentului de Stat al SUA

Procurorul Dănel Cristinel Sarău (foto) a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din funcție, prin pensionare. Sarău este cel mai influent magistrat antimafia al Brăilei. Lucrează la DIICOT Brăila din anul 2009 și, în trecut, a condus timp mai mulți ani unitatea de parchet.

După ce Secția pentru Procurori a CSM va aproba solicitarea lui Sarău de a ieși la pensie, documentele vor ajunge pe biroul președintelui Klaus Iohannis, care emite decretul de eliberare din funcție. 

Dănel Sarău a condus DIICOT Brăila în perioada 2012-2018, iar apoi, pentru că legea nu îi mai permitea să fie procuror-șef, a rămas simplu procuror, iar frâiele unității de parchet au fost preluate, cel puțin oficial, de Manuela Bogdana Mocanu.  De altfel, Sarău și Mocanu sunt singurii procurori care activează în cadrul DIICOT Brăila.

Anterior anului 2009, când a ajuns la DIICOT, Sarău a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, unitate de parchet pe care a și condus-o în perioada 2002-2006, dar și procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila și procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila (mai 2001-septembrie 2002).

Totodată, procurorul a fost director al Penitenciarului de Minori și Tineri Tichilești între anii 2006 și 2009.

CRONOLOGIA

Procurorul Sarău și abuzul DIICOT împotriva DEBRAILA.ro

În luna decembrie 2022, DEBRAILA.ro a publicat un editorial extrem de critic la adresa comisarului-șef Dorin Condruz, pe atunci șef interimar al IPJ Brăila. Imediat după acest moment, procurorul Dănel Sarău l-a contactat pe jurnalistul Alin Cristea de la DEBRAILA.ro, autorul editorialului, spunându-i că „am citit articolul și cred că nu aveți dreptate”, pentru că Dorin Condruz „e un tip profesionist, foarte serios și foarte discret”.

„Cred că trebuia să discutați și cu el sau cu alții”, a mai subliniat procurorul DIICOT în discuție.

Jurnalistul DEBRAILA.ro și-a susținut poziția în fața lui Sarău, iar apoi, într-o perioadă de doar două săptămâni, a venit înlocuirea lui Dorin Condruz din funcția de șef interimar al Poliției, urmată de percheziții DIICOT la domiciliul lui Alin Cristea și în biroul publicației DEBRAILA.ro.

DIICOT Brăila a deschis pe numele jurnalistului și al DEBRAILA.ro un dosar penal pentru pornografie infantilă și au confiscat toate mediile informatice găsite. Dosarul a fost instrumentat de celălalt procuror din DIICOT Brăila, procurorul-șef Manuela Bogdan.

Acuzația procurorilor pleca de la un articol publicat pe 5 ianuarie 2022 de DEBRAILA.ro despre abuzul necunoscut de autorități al unui recidivist asupra unui adolescent de 17 ani.

De altfel, în baza articolului, însoțit de un filmuleț blurat, agresorul minorului a fost reținut, ulterior arestat preventiv și, în cele din urmă, condamnat definitiv la închisoare.

După percheziții, Libertatea a publicat, sub semnătură jurnaliștilor Iulia Marin și Cătălin Tolontan, mai multe articole pe acest subiect, inclusiv despre faptul că soția procurorului Sarău era subordonata lui Dorin Condruz, șeful Poliției.

Din ianuarie și până în noiembrie 2022, jurnalistul Alin Cristea și DEBRAILA.ro au avut calitatea de suspecți în acest dosar penal.

Reclamat ca fiind un abuz fără precedent de către jurnaliști din întreaga țară, organizații naționale și internaționale care militează pentru libertatea presei (N.R. printre care și Reporteri fără Frontiere), cazul a fost semnalat inclusiv în Raportul Comisiei Europene privind statul de drept și în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului. (DETALII aici și aici)

În cele din urmă, DIICOT a cerut instanței confirmarea renunțării la urmărirea penală – singurele dovezi aduse fiind filmulețul din articol, despre care procurorul de caz a apreciat că nu este „blurat suficient”, deși, paradoxal, tot procurorul arăta că „publicarea acestuia a avut ca scop tragerea la răspundere penală a agresorului, care a și avut loc” . (DETALII aici)

Tribunalul Brăila a respins confirmarea renunțării la urmărirea penală – care ar fi stabilit un grad de vinovăție pentru jurnalist și publicație – și a dispus clasarea dosarului. Decizia instanței a fost apreciată public de organizațiile pentru libertatea presei. (DETALII aici)

Nota Redacției: Cu privire la situația descrisă mai sus, care a implicat DEBRAILA.ro, există un dosar penal instrumentat de Parchetul General. Totodată, DEBRAILA.ro urmează să finalizeze procedura pentru un proces împotriva Statului Român.

Foto Sarău: obiectivbr.ro

Comentarii