stiri Braila – debraila.ro

Procurorul brăilean Leu, șefa DNA Galați, iese LA PENSIE | Structura care se ocupă de corupția din județele Galați, Brăila și Vrancea, printre CELE MAI SLABE din țară | Leu se află la conducere din 2018

Alin CRISTEA

Serviciul Teritorial DNA Galați, structura care are în jurisdicție județele Galați, Brăila și Vrancea, va rămâne fără șef: procurorul brăilean Mihaela Leu (foto) iese la pensie.

Leu, aflată la conducerea DNA Galați de mai bine de cinci ani – mai exact din noiembrie 2018 – a depus cererea de eliberare din funcție, prin pensionare, urmând ca Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să se pronunțe pe 19 februarie. Practic, vorbim de o formalitate.

Serviciul teritorial Galați al DNA este, într-un top național, unul dintre cele mai slabe din punct de vedere al activității. Practic, unitatea de parchet, de când e condusă de procurorul brăilean Leu, nu a bifat mari dosare de corupție – cu inculpați de la vârful instituțiilor importante din județele Galați, Vrancea și Brăila – iar procentul achitărilor a fost ridicat în ultimii ani.

Mai mult decât atât, un record negativ colosal a fost bifat de DNA Galați în Raportul de activitate al DNA pentru 2022, prezentat în 2023: procent de 100% la achitări. Astfel, au fost trimiși în judecată 21 de inculpați în 2022, însă au fost achitați de judecători tot 21 de inculpați, chiar dacă unii dintre aceștia au fost trimiși în judecată în anii precedenți, nu în 2022.

Cine este Mihaela Leu?

La sfârșitul anului 2015, Leu a ajuns la DNA Galați, pe post de execuție, plecând de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, unde a activat și ca purtător de cuvânt. După cum am menționat anterior, magistratul a preluat conducerea structurii anticorupție în noiembrie 2018.

Mihaela Leu a intrat în magistratură pe 1 ianuarie 1999 – procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, iar apoi, între anii 2004 și 2011, a fost prim-procuror adjunct al unității de parchet. Din 2011 și până în octombrie 2015, șefa DNA Galați a fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila.

Foto: magistrati.ro

Comentarii