stiri Braila – debraila.ro

PROBĂ de AMATORISM și RIDICOL pe banii și voturile brăilenilor | Prestație JALNICĂ a consilierilor municipali PNL la votul pentru bugetul pe 2023: „Am vrea să știm exact… nu exact… / Dvs. sunteți cu dvs., eu sunt cu mine! / Nu votez ca să nu dau cu subsemnatul / Dacă votul este negativ, este negativ / Nu ne-a dat examen de admitere când am intrat în Consiliul Local Municipal”

Întrebări puerile și replici halucinante din partea Opoziției la votul pentru bugetul municipiului Brăila pentru anul 2023. Consilierii locali municipali PNL s-au întrecut într-o adevărată probă de amatorism și ridicol. Totul s-a dorit a fi o încercare de a taxa Puterea – respectiv administrația PSD, însă eșecul a fost lamentabil.

„Am vrea să știm exact… nu exact… / Dvs. sunteți cu dvs., eu sunt cu mine! / Nu votez ca să nu dau cu subsemnatul / Dacă votul este negativ, este negativ / Nu avem nicio obligație să mergem în spatele utilajelor de deszăpezire. Nu ne-a dat examen de admitere când am intrat în Consiliul Local Municipal”, sunt doar câteva fragmente din „atacurile” liberalilor conduși de deputatul Alexandru Popa la adresa social-democraților din ședința Consiliului Local Municipal, care a durat aproximativ două ore.

Consilierii municipali din Opoziție au propus amendamente (n.r. consilierii Ionel Alexandru și Mihai Pascale) pentru asfaltarea unor străzi, pe care, ulterior, le-au retras, aflând că erau deja incluse în buget. Alte amendamente nu erau fundamentate și nu aveau indicate sursa de finanțare (n.r. consilierul Alexandru Drogeanu), cum ar fi înființarea unui club sportiv al Primăriei Brăila, în contextul în care la nivelul municipiului funcționează Clubul Sportiv Municipal, aflat în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Și amendamentul lui Dorgeanu privind clubul sportiv a fost retras după ce a fost propus.

Primul care s-a făcut remarcat a fost consilierul local municipal George Marius Sandu. PNL-istul a luat de mai multe ori cuvântul și, cel puțin de două ori, a fost nevoie de intervenția unui alt coleg de partid, respectiv Florin Gheorghiță, pentru a se înțelege ce a vrut să transmită Sandu.

Cu Gheorghiță pe post de „traducător”, alesul local a întrebat „de ce” să voteze bugetul, vorbind despre „o prognoză preconizată”, dar a cerut și introducerea în buget a Programului anual de achiziții publice – deși modelul de buget este standard pentru toate unitățile administrativ-teritoriale, la nivel național, iar documentul respectiv nu poate fi parte integrantă a bugetului.

„Mai ales că noi votăm, aici, un buget local cu niște sume de bani care sunt destul de mari. Am vrea să știm exact… Nu exact fiindcă este o prognoză, cum să spun eu,… preconizată… Nu e nevoie neapărat să fie că ai făcut acest program și trebuie să-l respecți. Întotdeauna bugetul local se modifică, nu este o problema aceasta, dar ca o idee pentru noi, care votăm… Să știm și noi: „Domnule, de ce votez 27.850.000 lei?” Și dacă se poate introduce în bugetul local și acest Program anual al achizițiilor publice preconizate sau inclusiv făcute pentru anul 2023”, a declarat Sandu, care, cel mai probabil, a făcut referire la posibilitatea de a modifica bugetul pe parcursul anului.

După ce social-democratul Alexandru Jantea Crican, viceprimarul municipiului, i-a explicat liberalului procedura legată de bugetul local și faptul că „programul anual de achiziții publice reflectă bugetul”, George Marius Sandu a continuat să își expună nelămuririle, chiar dacă erau de domeniul concretului, reproșând inclusiv că în bugetul supus votului nu sunt evidențiate toate veniturile și cheltuielile.

Dialog între Jantea (PSD) și Sandu (PNL):

Jantea: „Intelegeți superficial sau cu carențe? Repet: tot ce este prevăzut în Programul anual de achiziții publice se găsește în buget. Ce este așa greu de înțeles? Nu înțeleg… Ce nu înțelegeți?”

Sandu: „Pe site-ul Primăriei, pe achiziții publice, nu există actualizarea acestor rapoarte.”

Jantea: „Dumneavoastră înțelegeți că pe site-ul Primăriei se află bugetul?”

Sandu: „Dumneavoastră sunteți cu dumneavoastră, eu sunt cu mine! Da? Intrați pe site și o să vedeți că nu există…”

Jantea: „Vă repet: pe site-ul Primăriei se află bugetul!”

Sandu: „Eu zic să închidem…”

Depășindu-se momentul „Programul anual de achiziții publice”, consilierul municipal Sandu (foto) a continuat în aceeași notă. Acesta a vrut să explice public de ce consilierii municipali PNL evită să își asume o poziție categorică și să voteze „ÎMPOTRIVĂ” dacă nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre, alegând, în fiecare an, să se abțină de la votul pentru buget.

„Ne abținem deoarece este corect să ne abținem, deoarece nu suntem de acord în totalitate cu proiectele dumneavoastră. Nu avem putere să influențăm acest vot și dacă este negativ, este negativ și dacă ne abținem putem să revenim asupra unui proiect printr-o acceptare”, a argumentat, într-un mod vizibil incoerent, liberalul George Marius Sandu.

Mai mult decât atât, Sandu a ținut să precizeze că a intrat „benevol” în Consiliul Local Municipal – „Nu ne-a dat examen de admitere!” – ironizandu-i pe consilierii municipali PSD care au participat la activitatea de deszăpezire.

Nu avem nicio obligație să mergem în spatele utilajelor de deszăpezire. Nu avem nicio obligație, încă o dată vă spun chestia asta, iar fiecare își face meseria lui„,, a concluzionat consilierul local municipal.

Un alt episod hilar a fost cel în care un alt PNL-ist, Ionel Alexandru, a vrut să lămurească poziția neutră cu privire la votul pentru investițiile din municipiu, arătând că liberalii ar fi „reticienți” pentru ca „peste ani și ani să nu dea cu subsemnatul pe la cine știe ce instituții”.

În realitate, Consiliul Local Municipal, format din consilieri locali municipali care primesc o indemnizație pentru activitatea din ședințe, aprobă bugetul care cuprinde investițiile, nu le și derulează pentru a răspunde din punct de vedere juridic.

61% din bugetului municipiului Brăila este pentru dezvoltare și doar 39% pentru funcționare, în timp ce 50% din buget este reprezentat de fonduri europene.

„Este cel mai bun buget al Primăriei Brăila din ultimii șase ani, aș putea să spun. Vreau să le mulțumesc, în mod special, consilierilor care l-au votat și să mă declar dezamăgit de faptul că unii consilieri nu au votat, ca de obicei. (…) Este foarte trist că domnii consilieri de la PNL nu au dorit să voteze un buget care are aceste cifre atrase, cu fonduri europene. Este cel mai de succes buget pe care l-am avut vreodată! (…) Votul este o chestiune personală a fiecărui consilier, vă aparține în totalitate”, a subliniat, la finalul dezbaterilor, primarul Marian Dragomir.

În cele din urmă, bugetul a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” (PSD și PMP) și 7 abțineri – ale consilierilor locali municipali PNL.

Comentarii