stiri Braila – debraila.ro

Primarul: „Dupa ce s-au umflat in pene ca vor asigura tablete si masti, azi nu stiu cum sa faca pasi inapoi!” | Chiriac, seful CJ: „Guvernul este intr-o dileala totala. Nimeni nu mai intelege nimic!”

Primarul Marian Dragomir si Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, au criticat, joi, modul in care Guvernul Orban gestioneaza inceperea noului an scolar, in special faptul ca normele privind instituirea de masuri sanitare si conditiile in care elevii se vor intoarce in banci nu sunt clare si au suferit numeroase modificari.

Dragomir a anuntat ca doar pentru elevii din municipiu sunt necesare aproximativ 300.000 de masti de protectie pe saptamana (n.r. aprox. 30.000 elevi x 2 masti/zi x 5 zile).

„Am vazut declaratiile doamnei ministru Pepsiglas. N-am inteles mare lucru din acele declaratii! In momentul de fata asteptam clarificari de la Ministerul Educatiei, pentru ca, probabil, daca nu le vor da pana pe 14 septembrie, le vor da in octombrie sau noiembrie. Dupa ce s-au umflat in pene ca vor asigura tablete si masti, azi nu stiu cum sa faca pasi inapoi si sa arunce pe autoritatile locale si pe conducerile scolilor asigurarea tuturor conditiilor, fara finantare de la minister. (…) Cred ca scolile nu vor avea fondurile suficiente din veniturile proprii si va fi nevoie ca Primaria sa acopere o parte din aceste fonduri, daca ele nu vor veni de la Guvern, dar in niciun caz Primaria nu-si permite sa acopere sumele necesare pentru cumpararea a 300.000 de masti pe saptamana, adica aproximativ 1,2 milioane de lei pe luna. (…) Nici Guvernul nu intelege ce a scris in normele privind inceperea scolii. Ce sa inteleaga parintii sau autoritatile locale cat timp nici ei nu stiu ce au scris si modifica de la o zi la cealalta? Prima data, Guvernul a spus ca va asigura masti pentru toti elevii si profesorii, dupa care au zis ca s-a gresit licitatia… nu mai poate Guvernul sa asigure masti. Ulterior, Guvernul a spus ca va asigura tablete pentru toti elevii si profesorii! N-au mai asigurat tablete, ca nu stiu ce nu a inteles doamna ministru pe la achizitii publice, pe acolo, si au busit licitatia”, a declarat edilul.

Si presedintele CJ a atras atentia cu privire la faptul ca Ministerul Educatiei nu a indicat inca modalitatea prin care vor fi distribuite elevilor produsele din Programul „Lapte-corn-fructe”.

„Am avut o discutie cu domnul Botea (n.r. inspector scolar general), am facut o socoteala simpla la numarul de elevi si suma totala pentru masti de protectie, pentru o luna de zile, pentru toti elevii din judetul Braila, se ridica la 24 de miliarde lei vechi. O sa vedem daca primarii unitatilor administrativ-teritoriale pot sustine toata aceasta suma si vedem si ce fonduri vin de la Guvern, pentru ca mie mi se pare o suma foarte mare. 24 miliarde intr-o luna de zile e o suma foarte mare! Guvernul spunea ca se ocupa, cu rezolva… mai sunt doua saptamani si incepe anul scolar, si autoritatile locale trebuie sa se ocupe… Cand este incompetenta, singura solutie a PNL este sa dea vina pe autoritatile locale. Luati-o voi! Eu va mai dau un singur exemplu. Nu stim in momentul de fata cum dam noi laptele, cornul si marul? Unii elevi vor fi la scoala, unii vor fi online. Cine le va duce laptele, cornul și marul elevilor care invata online? Cum va livra furnizorul? Copiii care sunt online vor beneficia de aceste produse? Sunt o groaza de necunoscute. (…) Guvernul este intr-o dileala totala. Nimeni nu mai intelege nimic!”, a precizat Francisk Iulian Chiriac.

Comentarii