Braila a celebrat sambata, 20 ianuarie, 650 de ani de la atestarea documentara a orasului, eveniment marcat de autoritatile locale prin numeroase expozitii si spectacole. De exemplu, la Muzeul „Carol I” au fost expuse mantia, coroana de otel si sceptrul Regelui Ferdinand I si mantia Reginei Maria, prutate la ceremonia de incoronare de la Alba-Iulia, in 1922.
DEBRAILA.ro i-a solicitat primarului Marian Dragomir sa le transmita un mesaj brailenilor cu ocazia sarbatoririi celor 650 de ani, intrebandu-l, totodata, cum vede Braila in prezent, raportat la trecutul maret al orasului despre care Nicolae Iorga spunea ca „nu este fiica, ci maica Tarii Romanesti”.
„Braila este un oras care se dezvolta azi mai mult ca in urma cu 50 de ani. In ultimii ani, am putut constata ca au venit societati care au investit, ca am ajuns sa contam pe zona de infrastructura – si meritul principal este al premierului Mihai Tudose, care ne-a asezat pe harta, acolo unde ne e locul, ca am reusit sa atragem investitii pe zona de productie si sunt convins ca si anul acesta com continua. La 650 de ani, vom oferi brailenilor ceva ce isi doresc foarte mult, respectiv demararea asfaltarii pe strazile care sunt de pamant, modernizarea spatiilor dintre blocuri si depunerea marilor proiecte pentru modernizarea Soselei Baldovinesti, strazii Grigore Alexandrescu – de la Parcul Monument la Soseaua de Centura, bulevardului Independentei si Caii Calati – de la Dorobantilor la Independentei. Acesti 650 de ani m-au prins increzator. Exista un decalaj major intre zona vestica si restul tarii, dar eu cred ca depinde de noi toti sa reducem din acest decalaj, de la cei din administratie la fiecare cetatean”, a declarat edilul.
Dragomir a vorbit si despre relatia cu minoritatile nationale, tinand cont ca orasul nostru a devenit faimos datorita vremurilor care l-au transformat intr-un port cosmopolit, unde traiau impreuna turci, evrei, rromi, rusi-lipoveni, bulgari, armeni, greci, maghiari, germani, ucrainieni, polonezi, albanezi si italieni.
„Avem o relatie foarte buna cu minoritatile, am participat de fiecare data la toate manifestatiile lor, am avut intalniri cu ambasadorii tarilor respective, am sprinijit evenimentele lor. Din punctul acesta de vedere, am ramas la fel! La Braila, noi nu putem vorbi de o divizare intre minoritati si romani, ne respectam unii pe altii. Vorbim de un plus pe care o sa il promovam si intr-un festival al minoritatilor, in vara”, a concluzionat primarul Brailei.