stiri Braila – debraila.ro

Poluare pe Dunare, la Tichilesti | Continut ridicat de dejectii in fluviu | Plangere penala pentru ferma de porci a lui Caruz

Dunarea a fost poluata, la sfarsitul saptamanii trecute, in dreptul localitatii Tichilesti, Garda de Mediu constatand ca in fluviu a ajuns o cantitate importanta de ape neepurate cu un continut ridicat de dejectii.

Comisarii de la Mediu au depus o plangere penala, in conformitate cu Legea apelor 107/1996, art 92, alin.1, pentru evacuarea de ape uzate in ape de suprafata, intr-o cantitate sau concentratie care conduc la poluarea mediului.

Sursa de poluare a fost identificata, fiind vorba de deversarea de ape neepurate de la Complexul de crestere a porcilor SRL din Tichilesti, firma detinuta de afaceristul Gheorghe Caruz.

Pe Dunare aparuse o pata de culoare neagra, cu miros pestilential, care se intindea pe malul stang al Dunarii, in aval, pe o lungime de 300 metri si o latime de 50 metri. Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Braila au prelevat probe de apa pentru analize de specialitate.

Garda Nationala de Mediu a precizat faptul ca ferma de la Tichilesti se afla in atentia institutiei inca din 2014, atunci cand a fost suspedata activitatea operatorului economic pentru functionarea fara autorizatie integrata de mediu, sanctiune mentinuta si de Tribunalul Braila. Totusi, in ciuda deciziei irevocabile a instantei, administratorul si-a continuat activitatea, fapt pentru care a fost inaintata o plangere penala catre Parchetul de pe langa Judecatorie.

In trecut, au mai existat situatii in care Garda de Mediu a constatat ca fluviu a fost poluat prin deversarea de dejectii de la complexul din Tichilesti.

Comentarii