stiri Braila – debraila.ro

PNL-ul lui A. Popa face politică pe sănătatea brăilenilor | Varga, Cîrligea, Cortez și Pricop nu au votat cum a vrut Popa și au aprobat proiectul privind achiziția de aparatură și echipamente medicale: “Proiectul vizează sănătatea brăileanului, care e sătul de declarații pe Facebook, și alea scrise de alții”

Viziuni diferite în rândul consilierilor județeni PNL. În timp ce o parte din aleșii liberali au ales să pună războiul politic cu PSD pe primul-plan – abținându-se la un vot care privea bani primiți de la Ministerul Sănătății pentru achiziția de aparatură medicală la Spitalul Județean, alții au votat proiectul, precizând că „brăileanul este sătul de declarații scrise pe Facebook – și alea scrise de alții”.

Episodul s-a petrecut, luni, în cadrul celei mai recente ședințe a Consiliului Județean, unde s-a supus aprobării consilierilor județeni un amendament la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al județului. Amendamentul, care a trecut și cu votul unor consilieri județeni PNL, privea o suma de bani primită de la nivel guvernamental pentru finanțarea aparaturii și echipamentelor medicale de la Spitalul Clinic Județean de Urgență.

Astfel, la votul pentru introducerea pe ordinea de zi a amendamentului s-au abținut patru dintre cei opt liberali prezenți la ședință, respectiv consilierii județeni Dănuț Lungu, Stăvărel Dorobanțu, Daniela Pascale și Marian Căpățînă.

Totuși, la votul pentru aprobarea propriu-zisă a amendamentului, unul dintre consilierii județeni amintiți anterior, mai exact Dorobanțu, a votat „pentru”, rămânând la „abținere” doar Lungu, Pascale și Căpățînă.

Varga (PNL): „Acest proiect vizează doar dotarea spitalului cu bani veniți de la minister, nu bani pentru salarii”

În cele din urmă, cinci consilieri județeni PNL prezenți, Vasile Constantin Varga, Florin Cîrligea, Vasile Cortez, Cristian Pricop și Stăvărel Dorobanțu, au susținut prin votul lor amendamentul care privea achiziționarea de aparatură și echipamente medicale pentru Spitalul Județean. Mai mult decât atât, Varga și Cirligea au luat cuvântul, explicând public decizia de a nu fi de acord cu abținerea la vot.

„În ultima vreme, v-am obișnuit, ce-i drept, la proiectele care vizează bugetul de cheltuieli al județului, să votăm împotrivă sau să ne abținem. Consider că acest proiect, care vizează direct brăileanul – cel care ne-a votat și este sătul de declarații de pe Facebook, și alea scrise de alții – cel care vrea să punem osul la treabă. Proiectul vizează direct sănătatea brăileanului, care ne-a votat de altfel. Fac un apel la toți colegii, indiferent de culoarea politică, să votăm „pentru”, cu atât mai mult cu cât acest proiect vizează doar dotarea spitalului cu bani veniți de la minister, nu bani pentru salarii”, a declarat consilierul județean Varga.

Și consilierul județean Florin Cîrligea a subliniat faptul că a votat „pentru” în cazul amendamentului – deși, în alte situații, s-a abținut când a venit vorba de rectificări bugetare, tocmai pentru „sumele de la Sănătate”.

Patru dintre cei cinci consilieri județeni PNL (n.r. Varga, Cîrligea, Cortez și Pricop) care au susținut investițiile în Sănătate și s-au rupt de linia partidului sunt o parte dintre liberalii pe care deputatul Alexandru Popa i-a dat la o parte, ba chiar a încercat să îi dea afară din partid – cum e cazul lui Cîrligea, atunci când a preluat conducerea PNL Brăila.

Lungu (PNL): „O formă de protest pentru că n-ați fost de acord cu propunerile noastre”

De cealaltă parte, consilierii județeni care s-au abținut când a venit vorba de amendamentul pentru achiziția de aparatură și echipamente medicale, respectiv Dănuț Lungu, Daniela Pascale și Marian Căpățînă, și-au explicat decizia prin faptul că în acest mod își manifestă „protestul” față de PSD.

Argumentul liberalilor care au respectat linia partidului a fost susținut de Dănuț Lungu, cel care a fost numit, în urmă cu jumătate de an, în funcția de director al Electrica Furnizare.

„Aș dori să readuc aminte că, la bugetul pe anul acesta, nu ați fost de acord (n.r. consilierii județeni PSD) cu nicio propunere, cu niciun amendament al PNL și acest vot pe rectificare este ca o formă de protest pentru că n-ați fost de acord cu propunerile noastre”, a subliniat Lungu în plenul ședinței Consiliului Județean.

În cele din urmă, cu votul consilierilor județeni PSD, PMP și al celor cinci liberali, amendamentul a fost adoptat.

Social-democratul Francisk Iulian Chiriac, președintele Consiliului Județean, a arătat că abținerea la vot „este o decizie politică a fiecărui grup de consilieri județeni„, dar rectificarea nu a vizat „măriri de salarii, ci doar proiecte pe Sănătate”.

Comentarii