Bugetul comunei Chiscani pe 2025, cu 22 de milioane de lei pentru dezvoltare, nu a fost adoptat. Pentru a trece de votul Consiliului Local, Bugetul trebuia să fie votat de minim 8 dintre cei 15 consilieri locali, mai exact de 50%+1. Primarul Geanina Pospai (PSD) îi acuză pe aleșii locali de faptul că „au pus interesul personal sau al unui partid politic mai presus de interesul comunității”.
În unitățile administrativ-teritoriale, fie că vorbim de județe, orașe sau comune, unde Bugetul nu este adoptat, nu pot fi demarate procedurile legale pentru noi investiții și, mai mult decât atât, sunt limitate drastic plățile – inclusiv la lucrările în desfășurare.
La Chiscani, niciun partid politic nu deține majoritatea în Consiliul Local, fiind 6 consilieri din partea PSD, 4 de la PNL, 3 de la AUR, un consilier de la USR și unul de la SOS. Practic, primarul nu are o majoritate din propriul partid, așa cum e situația în multe alte comune.
În mod paradoxal, deși PNL este parte a administrației locale din Chiscani – având viceprimar, consilierii partidului condus de deputatul Alexandru Popa nu au votat Bugetul, cot la cot cu cei de la AUR, USR și SOS.
Pe Facebook, Geanina Pospai (foto), primar aflat la primul mandat, a precizat faptul că „investițiile importante sunt blocate de PNL, AUR, USR și SOS”.
„Înseamnă că Primăria este blocată, investițiile importante, care se află în derulare și cele propuse sunt blocate de PNL, AUR, USR, SOS și din păcate, unii dintre consilierii trimiși de dumneavoastră să vă reprezinte pun mai presus de interesul comunității noastre, interesul personal sau al unui partid politic! Am promis transparență, și de acum înainte se vor filma și transmite online toate ședințele Consiliului Local!”, a arătat Pospai.
Trebuie menționat faptul că, în mod general – la nivel național, consilierii din comune sau orașe votează „pentru” sau „împotrivă” la Buget în funcție de directiva primită de la partid.
PNL și AUR, de la înjurături, la prietenie
Interesant este faptul că poziția comună a PNL și AUR la Chiscani de a nu vota Bugetul vine după ce președinții celor două partide, deputatul Alexandru Popa (foto stânga) și deputatul Florin Cîrligea (foto dreapta), au devenit mult mai apropiați decât erau în campaniile electorale de la locale sau parlamentare. La acel moment, în goana după voturi, cei doi își aruncau cuvinte grele.
Referitor la relația dintre cei doi politicieni, în 2024, Alexandru Popa îl numea pe șeful AUR „o gâscă cu ouă de aur”, „un om mic cu mintea mică” și spunea că „AUR are sufletul și portofelul în PSD” . De cealaltă parte, Cîrligea îl numea pe Popa „golan”, cerându-i public „să demonstreze că a făcut, totuși, primele clase pe undeva”.
La începutul acestei luni, Popa de la PNL și Cîrligea de la AUR au participat împreună la ședința Consiliului Local din comuna Romanu. Totodată, aceștia ar fi avut mai multe întâlniri pe teme politico-administrative.