stiri Braila – debraila.ro

PNL-istul Cîrligea i-a PUS LA PUNCT pe colegii de partid: „Să terminăm cu DEMAGOGIA…” | Tema: folosirea tarifului la apă în războiul politic cu PSD | „Nimeni nu îți dă un credit dacă n-ai posibilitatea să-l rambursezi, cu tot cu dobânzi. Toți am vrea s-avem de toate, dar fără să plătim nimic. Nu se poate, din păcate!”

„Să terminăm cu demagogia!”. Așa a sunat îndemnul consilierului județean Florin Cîrligea (PNL) către colegii de partid în cea mai recentă ședință a Consiliului Județean. Reacția a venit după ce subiectul majorării tarifului la apă potabilă a fost folosit intens de liberali în războiul politic cu PSD. 

Consilierul județean Alexandru Bucălău de la PNL a cerut, din nou, reducerea tarifului la apă potabilă, în contextul în care liberalii, inclusiv cei din comunele conduse de primari PNL, au votat proiectul de modernizare și extindere a rețelei de apă și canalizare din județul Brăila pentru care CUP „Dunărea” s-a împrumutat la BERD (n.r. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – deținută de 71 de țări, dar și două instituții: Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții).

Costul total al proiectului se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de lei, iar 6% din această sumă reprezintă împrumutul, respectiv contribuția CUP „Dunărea”.

Epureanu, către PNL-iști: „Dacă nu știați, primele lucrări au început la Cireșu

În replică, Ionel Epureanu, vicepreședintele Consiliului Județean, a explicat faptul că în contractul de finanțare cu BERD există o strategie de tarifare prin intermediul căreia „banca a vrut să se asigure că banii pot fi înapoiați, cu dobânzile aferente”, iar „toată treaba asta se regăsește în prețul apei și al canalizării”.

„CUP este una dintre societățile fericite, care a putut să acceseze acest proiect major de investiții. Județul Brăila este unul mediu că și suprafață, dar e un județ mic ca și populație. Comunități mici, împrăștiate, iar toată apă pleacă din Dunăre, traseele sunt foarte lungi, costurile cu energia electrică foarte mari și ca atare asta e… dacă dorim apă potabilă și canalizare în toate colțurile județului. Beneficiari sunt toate comunele. Dacă nu știați, primele lucrări au început la Cireșu (n.r. aluzie la șeful PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa)”, a declarat Epureanu.

Cîrligea: „Inflația a avut un procent de 16,7% și se regăsește în acest preț mai mare al apei

Imediat după acest moment, un alt PNL-ist, consilierul județean Dănuț Lungu, a venit cu propunerea ca statul să subvenționeze o parte din prețul apei potabile. Atunci, liberalul Florin Cîrligea (foto) a intervenit și le-a cerut colegilor de partid să termine cu „demagogia”.

„Apropo de prețuri, de împrumut și de toate aceste probleme. Aș vrea să informez colegii care nu știu și poate nu sunt din acest domeniu că, începând de anul trecut și până la ora actuală, Euribor, de care depind toate dobânzile, de la -2,2 a ajuns la 3,27. Automat, dobânzile cresc! Inflația a avut un procent de 16,7% și se regăsește în acest preț mai mare al apei. Prețul dobânzilor și al cheltuielilor bancare au crescut enorm, cel puțin în ultimele 6 luni. Nimeni nu îți dă un credit dacă nu ai direct posibilitatea de a rambursa, cu tot cu dobânzi. Să terminăm cu demagogia! Scădem noi… Toți am vrea să avem de toate, dar fără să plătim nimic. Nu se poate, din păcate!”, a subliniat PNL-istul Cîrligea.

Comentarii