stiri Braila – debraila.ro

Perchezitii si la Braila in dosar | Dumitrache Lucica, barbatul din spatele „afacerii” care a prejudiciat statul cu 16 milioane de euro, a fost arestat

Joi, la primele ore ale dimineatii, procurorii Parchetului General au efectuat 47 de perchezitii la sediile si punctele de lucru ale unor societati comerciale care activeaza in domeniul IT si in cel al constructiilor, respectiv la domiciliile unor persoane fizice, pe raza municipiului Bucuresti, a judetelor Braila, Ilfov, Prahova si Sibiu, intr-un dosar de evaziune fiscala. Vineri, Dumitrache Lucica, personajul care a creat circuitul financiar, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, solicitarea procurorilor fiind admisa de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti.

Anchetatorii au pus in miscare actiunea penala si fata de un numar de 9 administratori ai unor societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala in forma complicitatii, fata de 6 dintre acestia dispunandu-se masura preventiva a controlului judiciar.

Dumitrache Lucica a creat, potrivit procurorilor, un circuit financiar complex, format din aproximativ 30 de societati comerciale cu comportament fiscal de tip „fantoma”, care emiteau facturi fiscale prin care se atesta efectuarea de operatiuni nereale. Facturile se inregistrau in contabilitatea firmelor ce alimentau acest circuit evazionist pe cheltuieli, in speta cele 9 societati comerciale ce activau in domeniile IT si constructii.

Totodata, dupa retragerea din conturile societatilor comerciale a sumelor incasate, o parte din bani se restituia celor noua administratori ai firmelor.

Conform procurorilor, in perioada 2009-2016, un numar de 9 societati comerciale care activeaza in domeniile IT si constructii, au inregistrat in contabilitate cheltuieli fictive in cuantum de 142.000.000 lei, cauzand bugetului de stat un prejudiciu estimat la 64.578.039 lei, echivalentul a 15.800.000 euro.

In urma perchezitiilor efectuate au fost identificate si ridicate documente contabile, medii de stocare, carduri bancare, precum si suma de aproximativ 98.000 de euro.

In vederea recuperarii prejudiciului de 15.800.000 de euro, s-au instituit masuri asiguratorii asupra unui numar de 58 de imobile, evaluate la suma de 49.165.000 lei, echivalentul a aproape 10.900.000 euro, precum si asupra unui numar de 56 de conturi bancare.

Comentarii