stiri Braila – debraila.ro

PANDEMIA i-a linistit pe brailenii care isi bat sotiile sau iubitele: MAI PUTINE victime ale violentei domestice!

Starea de urgenta decretata din cauza pandemiei de COVID-19 a iscat ingrijorari cu privire la faptul ca victimele violentei domestice sunt inchise sub acelasi acoperis cu agresorii, ceea ce ar putea duce la o crestere a numarului sesizarilor la 112.

Contrar asteptarilor, in luna martie, la Inspectoratul de Politie Judetean s-au inregistrat 63 de infractiuni de violenta in familie, mai putine fata de aceeasi luna a anului 2019, cand au fost 73 de astfel de cazuri.

Totodata, politistii au emis doar 11 ordine de protectie provizorii in luna martie. Aceasta situatie este valabila si la nivel national: numarul apelurilor la 112 care au raportat cazuri de violenta domestica a scazut cu 11% fata de anul trecut.

Cazuri mai putine de emitere a ordinelor de protectie se inregistreaza si la nivelul Judecatoriei Braila. De cand a fost decretata starea de urgenta si pana pe 23 aprilie. la instanta au fost inregistrate 20 de dosare, cu 8 mai putine fata de perioada 6 martie-23 aprilie 2019.

„Fereste-te sa intri in conflict cu membrii familiei care se afla sub influenta bauturilor alcoolice, nu ii jigni si nu le incuraja comportamentul agresiv. Evita certurile cu persoanele din familie pe care le cunosti ca fiind violente; s-ar putea ajunge la lucruri grave, precum vatamari corporale sau chiar crime”, transmite IPJ.

Totusi, mai precizeaza Politia, daca nu reusesti sa eviti conflictul, incearca sa-l incui pe agresor, daca poti, sau adaposteste-te la vecini sau prieteni si cere ajutorul oamenilor legii.

De asemenea, exista si posibilitatea de a cere sprijin Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului  pentru a obtine adapost temporar in centrele de gazduire pentru victimele violentei in familie, consiliere psihologica si participarea la cursuri de pregatire si reconversie profesionala.

Comentarii