stiri Braila – debraila.ro

ONG-urile acuza: Judetul Braila, pe primele locuri la Evaluarea Nationala, pentru ca elevilor SLABI le este INTERZISA inscrierea la examen | REZULTATE umflate artificial sau Fenomenul ”Braila”

„Human Catalyst”, o asociatie non-guvernamentala pentru educatie si justitie sociala, atrage atentia asupra unui fenomen care a cuprins scoala romaneasca si care se manifesta, mai ales, in judetul Braila. Pe baza unor date statistice, adunate intr-un  amplu studiu, ONG-ul sustine ca exista unitati de invatamant in care elevilor considerati slabi le este interzis sa se inscrie la Evaluarea Nationala, pentru ‘a nu ”trage” in jos media scolii sau a judetului.

Fenomenul denumit „Braila”, a carui existenta este confirmata si de alte ONG-uri din domeniul educatiei, printre care Grupul de Initiativa Civica ”Parintii cer schimbarea” sau Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, a fost adus si in atentia premierului, ministrului Educatiei, dar si presedintilor comisiilor de invatamant si pentru drepturile omului din Senat si Camera Deputatilor, prin intermediul unei scrisori deschise.

”Exista dovezi ce ne arata ca nota medie pe scoala / judet la Evaluarea Nationala este ridicata artificial de o prezenta redusa a elevilor de clasa a 8-a la testari – ca urmare a unei ”selectii” impuse la nivel de clasa, management al scolii sau inspectorat scolar. Cel mai reprezentativ exemplu in acest sens este ilustrat in cazul unitatilor de invatamant din judetul Braila. Desi aici in 2016-2017 nota medie la Evaluarea Nationala a fost a doua cea mai mare din tara (7,29), dupa Municipiul Bucuresti (7,35), ponderea elevilor din clasa a 8-a care nu au sustinut Evaluarea Nationala a fost cea mai crescuta din Romania (36,5%), mai mult cu 3 procente fata de anul scolar anterior. Conform marturiilor existente, aceasta situatie rezulta in urma unei practici abuzive la nivel de sistem educational, prin care elevilor considerati slabi le este interzisa inscrierea la Evaluarea Nationala pentru a nu ”trage in jos” media pe scoala/judet. In practica, am intalnit astfel de cazuri in toata tara, cu preponderenta in comunitati sarace, marginalizate si/sau cu procent mare de romi”, se arata in scrisoarea transmisa de ”Human Catalyst”.

ONG-ul precizeaza ca fenomenul „Braila” este practicat inclusiv la ciclul liceal, in cazul examenului de Bacalaureat, solicitand sanctionarea cadrelor didactice, directorilor sau inspectorilor scolari care ”impiedica accesul absolventilor la participarea la evaluari si pun presiune pe unii elevi, in mod profund abuziv, pentru a crea o imagine favorabila falsa a scolii sau a judetului si a promova o performanta fabricata prin astfel de mijloace”.

In 2017, pentru al cincilea an consecutiv, inainte de contestatii, judetul Braila s-a clasat pe primul loc la nivel national, cu o promovabilitate de peste 92%, aproape jumatate dintre absolventi obtinand medii intre 8 si 10. Dintre cei peste 2.800 de elevi inscrisi la inceputul anului scolar 2017, aproximativ 1.000 nu au participat la Evaluarea Nationala.

Comentarii