De saptamana trecuta a intrat in vigoare noul cod al muncii, fiind promulgat de președintele Klaus Iohannis. Actul normativ aduce o serie de noutati importante in privinta concediului și a vechimii in munca.
Potrivit noilor prevederi ale Codului Muncii, concediul medical, concediul de maternitate, precum și concediul pentru ingrijirea copilului bolnav vor fi tratate ca zile de munca. Pe de alta parte, absentele nemotivate și concediile fara plata sunt scazute din vechimea in munca.
Daca incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, cel de risc maternal sau pentru ingrijirea copilului bolnav vor interveni in timpul concediului de odihna, acesta se va intrerupe și salariatul iși va lua zilele neefectuate dupa ieșirea din concediul medical, de maternitate sau de risc maternal, pentru ingrijirea copilului. Daca acest lucru nu va fi posibil in anul calendaristic respectiv, zilele neefectuate din concediul de odihna vor fi reprogramate.
In cazul in care un salariat are 21 de zile de concediu de odihna, inainte era penalizat cu 3 zile daca avea doua luni de concediu medical. Lucrurile se schimba dupa noul cod al muncii și nu va mai exista aceasta penalizare, salariatul putand beneficia de intreaga perioada de concediu de odihna.
Noul act normativ stabileste ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile, eliminandu-se precizarea conform careia aceasta se acorda proporţional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.