Internetul a devenit foarte atractiv pentru infractorii cibernetici, care folosesc metode ingenioase si fac diverse promisiuni pentru a obtine de la victime informatii care in mod normal nu ar trebui furnizate. Dupa ce reusesc sa ii pacaleasca pe cei naivi, infractorii cibernetici obtin venituri importante.
Politistii dau exemplul unui brailean de 18 ani, care a apelat, in urma cu o saptamana, la sprijinul oamenilor legii, dupa ce persoane necunoscute i-au golit contul bancar. Tanarul a ramas fara 2.500 lei dupa ce a incercat sa cumpere un telefon mobil de pe un site de vanzari.
Pagubitul le-a relatat politistilor faptul ca in cursul noptii de 20 spre 21 iulie a contactat o persoana care postase pe un cunoscut site de profil un anunt privind vanzarea unui telefon si care l-a convins sa ii platească in avans, prin card bancar, suma de 10 lei, reprezentand cheltuieli de transport.
De buna credinta, tanarul i-a comunicat vanzătorului datele de identificare si codul de siguranta al cardului, insa la putin timp a primit un mesaj de la banca, prin care i se solicita acordul pentru transferul sumei de 500 lei. A cerut explicatii vanzatorului, care a incercat sa il convinga ca este o eroare si sa il determine sa accepte tranzactia, lucru pe care nu l-a facut.
Ulterior, a mai primit trei mesaje de la banca, prin i se solicita acordul pentru efectuarea altor tranzactii, dar nu a acceptat si a incercat din nou sa ceara explicatii vanzatorului, insa a constatat ca numărul de telefon a fost inchis, iar anuntul de pe site a fost sters.
Verificarile efectuate ulterior la banca au scos la iveala faptul ca din contul braileanului lipseste suma de 2.500 lei.