stiri Braila – debraila.ro

Misterul deceselor COVID-19, la Braila: 17 morti din august si septembrie au fost raportati abia acum!

Aproape 20 de decese cauzate de noul coronavirus au fost introduse in statistica nationala abia acum, desi s-au produs in lunile august si septembrie. Neregula a iesit la iveala pe 7 octombrie, atunci cand Ministerul Sanatatii a facut referire la situatia din judetul Braila in buletinul informativ privind evolutia pandemiei. 

„Nota: Conform solicitarii Ministerului Sanatatii, a fost actualizata de catre DSP Braila situatia deceselor aferente lunii august si lunii septembrie cu 17 cazuri identificate”, a mentionat sursa citata.

Incercand sa mergem pe firul raportarii, pentru a intelege ce s- a intamplat, am stat de vorba cu Delia Rasnoveanu, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, care ne-a declarat ca nu unitatea spitaliceasca introduce in aplicatia nationala datele despre decesele COVID-19, ci documentele sunt transmise catre Directia de Sanatate Publica, careia ii revine aceasta sarcina.

Totusi, de cealalta parte, Gabriel Ciochina, directorul DSP, afirma ca este vorba despre „o eroare” careia, surprinzator, nu a reusit sa ii identifice cauza.

„Nu stiu de unde a aparut aceasta eroare. In momentul in care am fost sesizati despre aceasta eroare, am intervenit sa o remediem de indata”, sustine Ciochina.

De unde a venit suspiciunea Ministerului Sanatatii ca ar exista probleme cu privire la raportarea COVID-19 in judetul Braila ramane, cel putin deocamdata, un mister, insa cert este faptul ca numarul persoanelor infectate care au murit a crescut pe 7 octombrie cu 17, desi decesele sunt din lunile anterioare.

Pana in prezent, in judetul Braila au fost inregistrate 2.642 de cazuri de infectare cu noul coronavirus si peste 110 decese.

Comentarii