La sfarsitul anului 2016, mai precis in luna noiembrie, RomGaz a scos la licitatie lucrarile pregatitoare provizorii, forajul si probele de productie la sonda de explorare 43 Caragele, aflata la marginea localitatii brailene Surdila-Greci, spre Faurei, la cativa metri de drumul national 2B. In martie anul trecut, S.C. Foraj Sonde S.A., firma din judetul Mures, obtine contractul, pentru aproximativ 2,5 milioane de euro, demarand, dupa cateva luni, activitatea la sonda.
In dimineata zilei de 8 ianuarie 2018, la ora 05:31, Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) a inregistrat un cutremur de 2,5 grade pe scara Richter, produs in judetul Braila, la o adancime mica. Identificand mai exact locatia epicentrului, dupa coordonatele puse la dispozitie de INFP, aflam ca seismul a avut loc la nici o suta de metri de Surdila-Greci, chiar in dreptul podului de pe drumul national Braila-Buzau.
Un cutremur la o adancime de 10,4 km
Epicentrul seismului se afla, potrivit INFP, foarte aproape de sonda 43 Caragele (n.r. la maxim 100 de metri), fapt sesizat si de internautii care au dezbatut pe retelele de socializare informatia cu privire la cutremur. Nesfarsitele cutremure de la Izvoarele (judetul Galati), de acum cinci ani, despre care INFP a spus ca au putut fi cauzate sau amplificate si de o activitate de extractie bazata pe sonde injectie, le-au dat de gandit locuitorilor din zona Surdila-Greci, tinand cont de zecile de comentarii aparute: „Din cauza sondelor de gaz!” / „S-a produs cam la suprafata, nu la o suta-doua de km, cum auzi pe la Vrancea. Cred ca e de la sonda!” / „Cum se face ca exact acolo s-au facut recent foraje, cam ca Izvoarele?” / „Acolo este o sonda!” / „Eu n-am mai auzit de cutremur aici si parca culmea e si sonda aia!”.
Ce spun specialistii?
DEBRAILA.ro a discutat cu profesorul universitar doctor Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului, care a oferit detalii cu privire la cutremurul de la Surdila-Greci. O somitate in domeniu, profesorul Radulian a explicat ca, in niciun caz, adancimea la care a avut loc seismul nu trebuie sa produca ingrijorare.
„A fost un seism de tip crustal, la o adancime noramala pentru aceasta zona. Astfel de cutremure se pot produce si la adancimi de 3-4 km. Nu este deloc un lucru anormal”, a declarat sursa citata.
Legat de sonda de explorare din apropierea epicentrului, directorul stiintific INFP a precizat ca „poate fi si o coincidenta, dar nu se poate exclude posibilitatea ca o operatiune umana sa fie cauza”.
„Localizarea are si niste erori, insa in acest caz este destul de exacta, avem aparate… Daca cauza este determinata de actiunea omului, ar trebui sa mai aiba loc cutremure in zona, insa, subliniez, de o intensitate similara sau chiar mai mici decat cel de azi (n.r. luni). Nu vorbim de cutremure mari, ci de unele care nu pot fi simtite de om. Sunt in Romania cateva zone care sunt suspectate ca produc seisme in urma interventiei omului, cum ar fi si zona Barajului Bicaz. Acolo, construirea barajului ar fi indus miscari seismice. S-au facut niste studii si referitor la cutremurele din zona Galati. Repet, poate fi vorba de o simpla coincidenta, insa nimic nu se poate exclude”, a continuat Mircea Radulian.
In satul galatean Izvoarele, Institutul National pentru Fizica Pamantului a inaugurat, la sfarsitul anului trecut, prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafata din Romania, o investitie de aproximativ 400.000 de euro. Dupa mai multe masuratori, specialistii INFP au anuntat ca sutele de seisme produse in zona Izvoarele sunt de natura tectonica si nu au legatura cu exploatarile petroliere din zona, cum sustin si acum localnicii.
Ce spune primarul din Surdila-Greci?
Ionel Meirosu, primarul comunei Surdila-Greci, a relatat faptul ca a avut, la scurt timp dupa aparitia stirii, o discutie cu reprezentantii firmei care lucreaza la sonda si ca i s-au dat asigurari legate de activitatea desfasurata. Practic, la Sonda 43 Caragele nu a inceput extractia propriu-zisa a gazelor naturale, mentioneaza Meirosu.
„S-a forat o sonda pentru gaz, pe baza unor prospectiuni realizate cu ani in urma. Extractia urmeaza sa fie facuta prin procedura clasica, nu prin fracturare hidraulica. Anul acesta, din cate am inteles, urmeaza sa faca probele, sa vada daca gasesc sau nu zacamantul. Au venit niste utilaje pentru a face probe, spun ei. Acum e doar o gaura plina cu apa, doar atat, de o adancime de aproximativ 3.200 de metri. De abia acum incolo urmeaza sa sparga, asa s-au exprimat ei, sa vada daca gasesc ceva. Eu i-am intrebat daca li s-a parut ceva neobisnuit si mi s-a zis ca nu”, a spus primarul.
Cutemure in judetul Braila
In 2017, in judetul Braila s-au produs doua cutremure, tot de suprafata:
24 noiembrie – adancime: 2 km; magnitudine: 2,2 grade pe scara Richter; epicentrul: intre localitatile Bertestii de Sus si Victora, in apropiere de Padurea Viisoara;
30 iunie – adancime: 17,5 km; magnitudine: 2,1 grade pe scara Richter; epicentrul: pe raza comunei Ciresu;