stiri Braila – debraila.ro

Mihai Șora: “Brăila e legată de tinerețea mea! Cel mai îndrăgit profesor al meu era brăileanul Nae Ionescu” | Filozoful a murit la 106 ani

Filosoful și eseistul Mihai Șora a murit, sâmbătă, la vârsta de 106 ani.

Născut pe 7 noiembrie 1916, la Timișoara, Mihai Șora a fost considerat un reper pentru lumea intelectuală a României. Extrem de activ pe rețele de socializare, Șora a fost mereu prezent, în ciuda vârstei înaintate, la protestele din Piața Victoriei din 2017 – 2018.

Filozoful a fost unul dintre oponenții vocali ai modificărilor la Legile Justiției din perioada Dragnea.

Mihai Șora și Brăila

Puțin cunoscut este faptul că Mihai Șora a avut o puternică legătură cu Brăila, despre care a și vorbit public, atunci când a vizitat orașul de la malul Dunării.

Șora a urmat studii de filosofie la Universitatea din București între anii 1934-1938, unde l-a avut profesor, printre alții, pe filozoful brăilean Nae Ionescu – considerat a fi “un adevărat Socrate românesc”.

Despre Brăila și Nae Ionescu, Mihai Șora a vorbit în anul 2007, atunci când filozoful a venit în orașul nostru pentru a participa la manifestările Zilelor Bibliotecii Judetene „Panait Istrati”.

Cu acel prilej, Șora a declarat în fața publicului că îi va rămâne “fidel până la capăt profesorului Nae Ionescu”.

“Cred că, înainte de toate, e privilegiul meu să fiu în fața publicului brăilean, și asta pentru că Brăila e legată de tinerețea mea. Cei mai buni prieteni ai mei din studenție erau brăileni, iar cel mai îndrăgit profesor al meu era brăileanul Nae Ionescu. Ca să nu mai spun că în ziarul “Cuvântul”, condus de Nae Ionescu, citeam cu consecvență și pe Mihail Sebastian, și pe Perpessicius. Ceea ce trebuie subliniat în cazul lui Nae Ionescu este faptul că, deși cariera sa politică era una controversată, el n-a fost niciodată un îndoctrinator. El era un trezitor, ne deschidea ochii pentru a urma o cale sau alta. Și Eliade, și Sebastian, și Vulcănescu au fost studenții lui, dar nu seamănă spiritual unul cu altul. Nae Ionescu era profesorul de o sobrietate și punctualitate atipică pentru spiritul nostru oriental și făcea sălile de curs arhipline. Profesorului Nae Ionescu i-am fost fidel și îi voi rămâne fidel până la capăt”, spune Șora, la Brăila, în 2007.

Cine a fost Mihai Șora?

După studiile de la București, a plecat la Paris, cu bursă, unde a obținut titlul de doctor în filosofie, devenind pentru o vreme cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique. 

În 1948, revenind în țară pentru o excursie, nu i s-a mai permis să plece și s-a dedicat unei vaste activități editoriale, regândind din temelii colecția „Biblioteca pentru toți”.

A fost redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă şi a reușit să scoată de pe „lista neagră a Cenzurii” mai mulți autori considerați subversivi.

În 2019, filozoful Mihai Șora nu și-a putut rezerva online un bilet de avion pentru simplul motiv că sistemul companiei Tarom nu i-a permis să-și completeze datele personale.

Mai exact, la anul nașterii, sistemul are acoperit un interval de 100 de ani, între 1919 și 2019. Iar folosoful avea deja peste 100 de ani.

Comentarii