stiri Braila – debraila.ro

Managerul Spitalului Judetean, in Serbia. Medicii, la datorie! | Neacsu, directorul medical: „Avem tot ce ne trebuie! Echipa medicala nu are aprobare pentru plecare in concediu. Este o situatie fara precedent”

In timp ce Delia Rasnoveanu (foto stanga), managerul Spitalului Judetean si medic epidemiolog, se afla in Serbia, pentru a participa la o conferinta internationala pe tema infectiilor nosocomiale, care, in cele din urma, a fost anulata din cauza pandemiei de coronavirus, in spatiul public au circulat numeroase informatii care faceau referire la incapacitatea unitatii spitalicesti de a face fata „luptei” cu COVID-19, in special legate de existenta unui numar insuficient de masti, dezinfectanti, manusi si lenjerie de pat de unica folosinta. 

Cu managerul aflat in „concediu de studii”, in numele spitalului a comunicat, in cursul zilei de joi, Alina Neacsu (foto dreapta), directorul medical, care a dat asigurari ca exista un stoc pentru care multe spitale din tara pot sa ne invidieze”, explicand, in acelasi timp, faptul ca Ministerul Sanatatii face verificari zilnic cu privire la acest aspect.

„Am facut toate demersurile pentru ca spitalul sa aiba tot ce este necesar, tot ce prevede Ministerul Sanatatii. Avem tot ce ne trebuie ca sa functionam in conditii de siguranta si pentru binele pacientului. Respect procedurile si hotararile date de Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Ministerul Sanatatii. Am efectuat pasii ceruti si ii raportez, in fiecare dimineata, direct Ministerului Sanatatii. Datele transmise se actualizeaza zilnic. Nu va confirm lipsa procedurilor sau a rezervelor. (…) Planul de masuri exista de la sfarsitul lunii februarie si a fost actualizat in functie de informatiile primite de la minister. (…) Avem un stoc pentru care multe spitale din tara pot sa ne invidieze. Avem masti, manusi, de ordinul sutelor de mii, achizitionate de spital. Se spune ca nu exista costume de protectie la Terapie Intenstiva. Haideti sa judecam logic: ATI va avea costume de protectie cand vor exista suspecti de coronavirus. Asa prevede legea! Eu trebuie sa respect hotararile Departamentului pentru Situatii de Urgenta”, a declarat medicul Neacsu.

Totodata, Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, a precizat, intr-un text publicat pe retelele de socializare, ca stocul Spitalului Judetean cuprinde 28.000 de masti, 300.000 de seturi de manusi, 58 de costume de protectie, 450 litri de dezinfectant pentru maini, 1.200 litri de dezinfectant pentru suprafete si peste 200 de bucati de lenjerie de pat de unica folosinta, folosita doar la Unitatea de Primiri Urgente si Terapie Intensiva.

Fara concedii!

Scandalul public generat de plecarea managerului in strainatate, in timp ce in Romania existau cazuri confirmate de COVID-19, a scos la iveala faptul ca medicii Spitalului Judetean nu isi pot permite „luxul” de a proceda la fel ca Delia Rasnoveanu.

Directorul medical a anuntat faptul ca a transmis persoanelor din echipa medicala, respectiv celor 33 de sefi de sectii si compartimente si 178 de doctori, ca „nimeni nu pleaca din spital decat pe motive bine intemeiate – deces, boala, nastere, casatorie”. Neacsu a refuzat sa spuna daca lipsa Deliei Rasnoveanu a fost simtita sau daca, in cazul in care era manager, ar fi procedat in mod similar.

„Suntem intr-o situatie care este poate fara precedent. Eu, in cariera mea de medic, n-am mai intalnit asa ceva. Consider ca un efort reunit al intregii echipe si nu vorbesc doar de echipa de conducere, ci si de echipa medicala. Echipa medicala, in mod special sefii de sectii si compartimente, din punctul meu de vedere, nu are aprobare pentru plecare in concediu in aceasta perioada. Este o situatie fara precedent, in care, daca nu suntem uniti si nu luptam impreuna, nu putem izbandi. (…) Eu nu raspund in numele altcuiva. Eu am probleme medicale pe care trebuie sa le rezolv. Acest spital face parte din fiinta mea. Eu reprezint acest spital, traiesc aici, stau ore-n sir aici, cu oamenii de aici vorbesc, cunosc toate problemele acestui spital”, a aratat medicul Alina Neacsu.

Prima zi de munca a Deliei Rasnoveanu, dupa participarea la congresul anulat din Serbia, este chiar astazi, 13 martie. 

Comentarii