stiri Braila – debraila.ro

M. Tudose, despre subventiile UE: „Vom culege firimiturile de la masa bogatilor!” | Mesaj pentru Guvern: „Daca tot dormiti, va recomandam bancheta din spate!”

Romania se regaseste pe lista tarilor cele mai dezavantajate de propunerea Comisiei privind Mecanismul de redresare si rezilienta, motiv pentru care va primi unele din cele mai mici subventii, precizeaza europarlamentarul Mihai Tudose intr-un editorial publicat pe DIGI24.ro.

Fostul premier isi bazeaza afirmatiile pe avizul Curtii de Conturi Europene, emis pe 9 septembrie, in urma cererii Parlamentului European ca aceasta institutie europeana sa analizeze distributia viitoare a ajutorului pentru depasirea crizei generate de pandemie.

„Concret, tarile cu PIB-ul cel mai mic din UE vor primi cele mai putine subventii. Numai un sfert din granturile prevazute in Mecanismul de redresare si rezilienta revine, in structura bugetara actuala, celor opt state membre care au avut, in 2019, PIB-ul pe cap de locuitor sub 75% din media UE. Este vorba despre Romania, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croatia, Slovacia si Letonia. in schimb, cele 14 tari care au avut anul trecut PIB/locuitor de cel putin 90% din media UE ar urma sa primeasca peste doua treimi din subventiile europene. Drept urmare, Curtea de Conturi a UE atrage atentia ca sistemul de alocare „reflecta doar partial” obiectivul Mecanismului de redresare de a promova coeziunea economica, sociala si teritoriala a Uniunii Europene. Tradus in limba romana uzuala, vom culege firimiturile de la masa bogatilor. Ceea ce va agrava problemele social-economice cu care deja ne confruntam si va adanci decalajele de dezvoltare fata de Vest.

Mai e un element care ne va costa. impartirea banilor pe tari are la baza, intr-o anormal de mare masura, situatia dinainte de criza. Asta in conditiile in care este vorba despre un mecanism conceput ca raspuns la consecintele crizei! 70% din bugetul pentru redresare va fi repartizat pe criterii (PIB, populatie, rata somajului) privind perioada 2015-2019. Numai un procent de 30% din subventii urmeaza a fi distribuit tinand cont de impactul efectiv al crizei, tradus prin caderea PIB in anul acesta si in 2021.

Am regasit, totodata, in raportul Curtii de Conturi Europene una din ingrijorarile pe care le-am exprimat constant in articolele publicate pe DIGI24.ro, pornind de la neincrederea in capacitatea actualului Guvern de a gestiona accesarea acestor bani – atatia cati ne vor fi alocati. Neincredere alimentata de lipsa de transparenta si de comunicare elementara a Guvernului pe un subiect esential: stadiul planului de redresare.

Iata ca si Curtea remarca faptul ca elaborarea simultana a planurilor nationale, programelor operationale si a celor de reforma „s-ar putea dovedi dificila pentru statele membre”, drept pentru care recomanda proceduri simplificate.

Urmeaza o perioada complicata atat pentru Comisia Europeana, cat si pentru administratiile nationale. E nevoie de o coordonare mult mai eficienta decat in alocarea clasica de fonduri europene, care s-a dovedit extrem de greoaie. Dar pana acolo, Guvernul Romaniei trebuie sa actioneze pentru o alocare echitabila a subventiilor europene. Nu am auzit niciun cuvant pe acest subiect esential!”, afirma Tudose.

Totodata, europarlamentarul social-democrat a transmis un mesaj si Guvernului Orban:

„Inteleg ca liberalii sunt ocupati pana peste cap sa se bata pe primarii PSD. Nu cu PSD, ca nu-i tine. Dar pentru Romania cand aveti de gand sa va bateti? Sau trebuie sa vorbim incet sa nu va trezim… Ca daca tot dormiti… va recomandam bancheta din spate….!”

Comentarii