stiri Braila – debraila.ro

Liberalii i-au cerut primarului sa spuna public DACA S-A VACCINAT | Dragomir A REFUZAT: „Nu va intereseaza! Nici eu nu va intreb daca v-ati operat de apendicita. Nu trebuie sa impunem cetatenilor sa faca diverse lucruri” | Popa Petrica (PNL): „Asa cum o da de gard, domnul primar nu s-a vaccinat!”

Contre intre primarul Marian Dragomir si consilierii locali municipali PNL in cea mai recenta sedinta a legislativului municipal. Subiectul? Vaccinarea! Alesii din Opozitie i-au cerut edilului sa spuna public daca s-a vaccinat impotriva noului coronavirus, insa s-au lovit de un zid.

Discutia a plecat de la o hotarare initiata de primarul Dragomir privind centrele de vaccinare din salile de sport ale mai multor unitati de invatamant. Mai exact, hotararea prevede ca un numar de cinci sali de sport sa isi reia destinatia de spatii de invatamant, in contextul in care nu au fost utilizate ca spatii medicale.

La inceputul dezbaterii pe acest subiect, consilierul municipal liberal Florin Gheorghita a cerut ca centrele de vaccinare din salile de sport sa nu fie inchise, ci mutate in alte spatii ale Primariei, cerandu-i, totodata, primarului Marian Dragomir sa spuna daca si cand s-a vaccinat.

„Vaccinarea este singura solutie pe care, in acest moment, o avem la dispozitie in combaterea acestui flagel. In primul rand, as dori sa nu luam o hotarare in pripa. Mai degreaba ar trebui sa dam un exemplu si sa ne implicam, sa sustinem campania de vaccinare. Din pacate, noile variante de coronavirus coboara varsta la care sunt afectati semenii nostri. Am vazut in adresa din 6 septembrie ca exista specificat ca nu s-au gasit medici, ca exista o lipsa de vaccinuri si un interes scazut al populatiei pentru vaccinare. Vaccin, Slava Domnului, avem, insa interesul pentru vaccinare sta in puterea noastra sa-l sporim. Mi-as dori sa nu inchidem aceste centre de vaccinare, ci sa le mutam in alta parte. (…) Suntem in plin val 4 si o sa va arat o evolutie a incidentei cazurilor COVID-19 la nivelul municipiului. Se poate vedea ca de pe 16 si pana azi, incidenta s-a dublat. Domnule primar, ati fost ales de mai bine de 60% dintre concetatenii nostri. Consider ca dumneavoastra ati fi un bun exemplu si va intreb daca si cand v-ati vaccinat?”, a declarat Gheorghita.

In replica, edilul a mentionat ca centrele de vaccinare din cele cinci sali de sport au stat inchise, subliniind faptul ca temperaturile scad, iar profesorii de educatie fizica, conducerile unitatilor de invatamant si parintii „isi doresc ca orele de educatie fizica sa se desfasoare in salile special amenajate in acest scop”. In privinta intrebarii liberalului, Dragomir a refuzat sa raspunda, aratand ca „vaccinarea este o optiune personala si nimeni nu trebuie sa iti impuna sa te vaccinezi sau sa nu te vaccinezi”.

„Starea de sanatate a fiecaruia tine de genetica lui, de modul in care pot apare diverse complicatii pe parcursul vietii. In concluzie, noi, ca institutie, am pregatit aceste centre de vaccinare, le-am dotat, dar, dincolo de orice alte discutii, nu putem si nu trebuie sa impunem cetatenilor sa faca diverse lucruri. Nu vreau sa comentez absolut deloc chestiuni legate de vaccinare, de efectele vaccinurilor, de felul in care acestea te protejeaza sau de persoanele care si dupa a treia doza s-au imbolnavit. Vaccinarea este o chestiune de optiune personala si eu am sa respect acest lucru. (…) Lumea nu mai vine sa se vaccineze, iar DSP este nevoita sa reduca programul de functionare al centrelor pentru a nu plati sume foarte mari si inutile pentru personalul medical”, a explicat primarul.

Contrele intre liberali si primar pe acest subiect au continuat:

Catalin Canciu (consilier local municipal PNL si inspector scolar general): „Se vede de la o posta ca sunteti impotriva vaccinului, cu toate ca specialistii spun ca singura solutie pentru a scapa de acest virus este vaccinarea. (…) In municipiul Braila, doar 21,42% din populatie este vaccinata. De ce sa dam un semnal negativ prin inchiderea acestor centre? Da, este important ca activitatea didactica sa se desfasoare in aceste sali de sport, dar activitatea se poate desfasura pana la incidenta de 2 la mie. S-ar putea ca in cateva zile activitatea in salile de sport sa fie interzisa.”

Dragomir: „Nu sunt nici impotriva vaccinarii, nici pro. V-am spus ca este o optiune personala. Nu mai faceti dumneavoastra aprecieri in dreptul meu – de la postele unde va duceti. Regret, in schimb, faptul ca un inspector scolar nu are capacitatea intelectuala de a intelege necesitatea si obligativitatea ca scoala sa isi recupereze salile de sport si copiii sa isi desfasoare orele in conditii optime.”

Florin Gheorghita (consilier local municipal PNL): „Vreau sa revin la intrebarea mea. Daca s-a vaccinat si cand s-a intamplat acest lucru?”

Dragomir: „V-am raspuns, dar nu ati inteles. Modul in care eu imi gestionez starea de sanatate nu este problema dumneavoastra – pentru ca nici eu nu va intreb daca v-ati operat de apendicita sau de altceva cand erati copil. Nu e cazul sa o facem noi pe medicii cat timp nu avem pregatire in domeniu”.

Petrica Popa (PNL): „Domnul primar nu s-a vaccinat! Cam asta este! Fiecare are puterea si sanatatea sa discearna daca trebuie sau nu sa se vaccineze. Dupa parerea mea, asa cum o da de gard, domnul primar nu s-a vaccinat!”

Dragomir: „Respect varsta dumneavoastra venerabila si nu dau curs unei noi provocari, ca sa nu va creasca tensiunea. Nu va intereseaza pe dumneavoastra daca m-am vaccinat sau nu! Niciodata nu o sa fac uz de diverse pozitii precum premierul Superman care isi arata muschii cand a fost la vaccinare. Chestiunile medicale sunt confidentiale. Indiferent daca sunt sau nu vaccinat este o chestiune personala!”

In cele din urma, proiectul e hotarare prin care s-au desfiintat centrele de vaccinare din cinci sali de sport a fost aprobat cu 19 voturi „pentru” si 7 abtineri ale consilierilor municipali PNL.

Comentarii