stiri Braila – debraila.ro

„LEGEA DE LA CIREȘU” PICĂ! | Ministerul Fondurilor Europene (PNL) îl pune la punct pe primarul „unic” Popa (PNL) | DOCUMENT: „Comuna Cireșu, OBLIGATĂ să plătească pentru toate consecințele” | REACȚIA ministerului condus de liberalul Boloș în scandalul colectării deșeurilor: „Ați încălcat angajamentele asumate. Să dispuneți măsurile necesare pentru îndeplinirea obligațiilor ce vă revin”

Reacție vehementă și clară a Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (n.r. fostul minister al Fondurilor Europene) în scandalul declanșat de refuzul primarului comunei Cireșu, liberalul Radu Popa, de a implementa în comună pe care o conduce proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brăila” (SMID) și, implicit, de a colabora cu operatorul unic de salubritate RER.

Cireșu este singura unitate administrativ-teritorială care nu vrea să audă de colectarea deșeurilor de către operatorul unic, fie că vorbim de municipiu, cele trei orașe sau comune. Totul în condițiile în care, încă de la început, Cireșu și-a asumat implementarea proiectului chiar prin semnătura primarului Popa, fiind plătită și o sumă de bani din bugetul comunei în acest scop, iar peste 1.000 de pubele preluate în custodie.

Cel mai neclar lucru în toată această ecuație este soluția pe care Popa o are pentru comuna Cireșu în ceea ce privește deșeurile întrucât nu pot fi colectate de către o altă entitate și nici depozitele și stațiile de sortare nu le pot primi în afara sistemului de management integrat.

Ministerul Fondurilor Europene (PNL): „UAT Cireșu, obligată să plătească pentru toate consecințele pe care decizia sa unilaterală le-a produs!”

Se pare că, între timp, primarul comunei Cireșu a primit de la Ministerul Fondurilor Europene, mai exact de la cabinetul ministrului, un document în care i se explică gravitatea deciziei sale și modul în care aceasta pune în pericol inclusiv „neatingerea țintelor privind managementul deșeurilor, asumate de România în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”.

Mai mult decât atât, ministerul condus chiar de un membru PNL, în speță Marcel Boloș, îl notifică pe Popa „cu privire la încălcarea angajamentelor asumate” și îi solicită „să își reconsidere poziția în termen de 10 zile de la data primirii prezentei adrese”.

Totodată, în documentul citat de DEBRAILA.ro, ministerul îi reamintește primarului că Cireșu și-a asumat implementarea proiectului, precum și faptul că va depune toate eforturile necesare realizării acestuia, „inclusiv delegarea în condițiile legii a gestiunii serviciilor de salubrizare ale localităților”, menționând hotărârea aprobată de Consiliul Local Cireșu în acest sens.

„Pentru neîndeplinirea angajamentelor asumate, ADI „ECO DUNĂREA” poate recurge la excluderea din asociație a UAT Cireșu, aceasta fiind obligată să plătească pentru toate consecințele pe care decizia sa unilaterală le-a produs, atât în ceea ce privește proiectul SMID, cât și în ceea ce privește neatingerea țintelor privind managementul deșeurilor în județul Brăila, asumate de România în Tratatul de aderare la UE”, arată Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Radu Popa este membru PNL și tatăl presedintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa.

CAZ UNIC în România: primarul comunei Cireșu, singurul care REFUZĂ colectarea deșeurilor de la populație de către operatorul unic | De la 1 martie, Cireșu va fi unica comună din Brăila unde nu se poate interveni | Director RER: “Am insistat, dar primarul a zis că nu-l interesează”

Comentarii