stiri Braila – debraila.ro

Judecător din Brăila: „A condus în ore mai puțin aglomerate!” | Amendă de 1.350 lei, PEDEAPSA pentru TREI INFRACȚIUNI: un brăilean a condus de două ori cu permisul suspendat, o dată fiind băut și fugind de polițiști

La începutul acestei săptămâni, mai exact pe 8 august, un brăilean trimis în judecată pentru săvârșirea a nu mai puțin de trei infracțiuni la regimul rutier a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 1.350 de lei. Cazul a fost prezentat de LIBERTATEA.ro, într-un articol semnat de Alin Cristea, jurnalist DEBRAILA.ro (CLICK pentru articol).

Într-un interval de șase luni, în zile diferite, individul, în vârstă de 26 de ani, s-a urcat de două ori la volan, deși avea permisul suspendat, circulând pe străzile din municipiul Brăila.

Mai mult decât atât, o dată se afla și sub influența băuturilor alcoolice. Atunci, a încercat să fugă de polițiști, fiind găsit lângă autoturism, iar la volan trecând prietena sa.

Sentința, care nu este definitivă, a fost pronunțată de Judecătoria Brăila, iar motivarea a intrat în posesia LIBERTATEA.ro.
Potrivit documentului, magistratul a decis să aplice pedeapsa amenzii penale pentru fiecare dintre cele trei infracțiuni având în vedere „orele mai puţin aglomerate la care au fost săvârşite faptele”.

Urmărit de polițiști în trafic

Pe 18 aprilie 2020, brăileanul a fost oprit în trafic de polițiști în timp ce conducea un autoturism Audi A8. Oamenii legii au descoperit că avea permisul suspendat pentru depășirea vitezei legale și au întocmit dosar penal.

Șase luni mai târziu, pe 15 octombrie, același tânăr a fost observat de polițiști în timp ce conducea mașina cu viteză excesivă, tot în muncipiul Brăila. Nu a oprit, iar echipajul l-a urmărit folosind semnalele acustice și luminoase. În cele din urmă, individul a oprit mașina și a coborât cu intenția de a fugi, însă a fost oprit de oamenii legii.

Tot atunci, acesta a încercat să îi păcălească pe polițiști, prietena sa așezându-se pe locul șoferului.

De această dată, pe lângă faptul că, din nou, a condus cu permisul suspendat, tânărul se afla și sub influența băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie de peste 0,80 g%0.

Cele două dosar penale deschise s-au reunit într-o singură cauza, instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.

Judecător: „Lipsesc urmările grave!”

Pe 8 august 2022, la aproximativ doi ani de la săvârșirea faptelor, Judecătoria Brăila a pronunțat prima sentința în acest dosar.

„Trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de: conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată- faptă din dată de 18.04.2020; conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată – faptă din dată de 15.10.2020 și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, a notat procurorul de caz în rechizitoriu.

Judecătorul a decis să aplice amendă penală pentru fiecare dintre cele trei infracțiuni, apreciind „că amenda în valoare de câte 1.350 de lei (135 zile-amendă x 10 lei pe zi) ar fi proporțională cu faptele reținute”.

„Instanţa urmează să aplice câte o pedeapsă cu amendă pentru fiecare dintre faptele pentru care inculpatul a fost trimis în judecată , având în vedere orele mai puţin aglomerate la care au fost săvârşite faptele, ora 22:40 , respectiv 5:00, vârsta inculpatului de 26 de ani și lipsa unor urmări grave”, a motivat magistratul, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de LIBERTATEA.ro.

Decizia judecătorului vine pe fondul unei condamnări a individului, din 2018, tot la pedeapsa unei amenzi penale, sentință  a Tribunalului Brăila. Acea amendă a fost achitată.

Astfel, pentru că a urcat de două ori la volan, deși avea permisul suspendat, o dată fiind chiar și băut și fugind de polițiști, brăileanul a rămas, după contopirea amenzilor, cu pedeapsa unei singure amenzi în valoare de 1.350 de lei.

„Instanţa va  constata că faptele deduse prezentei judecăţi au fost săvârşite în stare de pluralitate intermediară faţă de condamnarea la pedeapsa amenzii conform sentinţei din 2018.(…) Instanța va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, aceea de 1500 lei amendă la care adaugă 1350 lei reprezentând 1/3 din totalul celorlalte 3 amenzi, în valoare de câte 1350 lei, urmând să execute o rezultantă de 2850 lei. Din aceasta constată achitată amenda în valoare de 1500 lei la 17.09.2018, urmând ca inculpatul să achite amenda penală în valoare de 1350 de lei”, a explicat judecătorul în motivare.
Comentarii