stiri Braila – debraila.ro

Ionita, deputat PNL, despre UPU Braila: „Pacientii exagereaza. Peste 80% dintre cazuri nu sunt urgente”

Deputatul Antoaneta Ionita (PNL), fost medic-sef al Unitatii de Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca „peste 80% dintre cazurile care se prezinta la UPU sunt non-urgente”, aratand ca „pacientii exagereaza”. Totodata, parlamentarul (foto) a subliniat faptul ca „medicii de la UPU sunt foarte putini si populatia sufoca UPU”.

„Medicii de la UPU sunt din ce in ce mai putini si acesta este motivul pentru care se sta si se asteapta la UPU. Asistentii medicali sunt aceiasi (n.r. ca in perioada in care Ionita era medic-sef al UPU), dar nu asistentul medical este cel care poate lua o decizie legata de pacient, ci poate sa spuna doar daca este sau nu cod de urgenta. Medicii sunt foarte putini si, din pacate, populatia sufoca UPU. In toata tara este la fel, peste tot. Pacientii totusi exagereaza. Ar trebui sa se duca, in primul si primul rand la medicul de familie. La medicul de familie, va spun ca medic de familie, sunt primite si urgentele. Cel putin, gravidele si copiii au prioritate. Eu am consultat chiar 50 de pacienti pe zi la cabinet”, a precizat deputatul liberal.

Totodata, Ionita a si exemplificat situatii care ingreuneaza activitatea Unitatii de Primiri Urgente, vorbind de persoane care au „o banala durere de cap” sau „care consuma alcool”.

„Sunt pacienti care vin si spun ca ii doare capul de doua luni. Si, cand sunt intrebati, spun ca nu au fost la medicul de familie. Sunt si pacienti care consuma alcool, care beau in fiecare zi, pe perioada iernii, cad pe gheata si tot timpul ajung la UPU. Sunt pacienti care ajung de 20 de ori pe luna la UPU. Pe de alta parte, sunt pacienti care pentru o banala durere de cap… Ar trebui sa se duca la medicul de familie. Peste 80% dintre cazurile care se prezinta la UPU sunt non-urgente”, a conchis sursa citata.

Comentarii