stiri Braila – debraila.ro

INTERVIU ELECTORAL | Dorulet Iorga, locul 1 pe lista PMP pentru Senat: „Satisfactiile materiale mi le-am obtinut singur ca antreprenor. In politica sunt debutant. Atunci cand te straduiesti si faci tot ce iti sta in putinta e imposibil sa nu realizezi ceva”

INTERVIU ELECTORAL – Organizatia Judeteana PMP

Ce studii aveti si in ce domenii aveti competenta?

R: Sunt un brailean get-beget, in primul-rand. Ca studii, sunt licentiat si masterand in stiintele Comunicarii, absolvent al Universitatii Ecologice, Bucuresti. De peste 25 de ani sunt antreprenor, de peste 15 ani sunt specializat prin intermediul companiilor pe care le conduc in domeniul managementulului integrat al deseurilor, la nivel national, cu accent pus asupra preluarii responsabilitatii producatorilor si importatorilor privind atingerea obiectivelor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, in ceea ce priveste reciclarea.

Romania are nevoie de un sistem de colectare a deseurilor, la fel ca in orice alt stat european. Ne chinuim din 2006 prin legislatia in vigoare sa ajungem la standardele impuse de Uniunea Europeana si asumate de Romania si cum n-am ajuns nici dupa 13, 14, 15 ani acum suntem intr-adevar intr-o postura nu tocmai convenabila, pentru ca dupa aceasta pandemie se va declansa procedura de infringement dinspre Uniunea Europeana catre Romania. Acel plan de amenzi pentru nerealizarea obligatiilor asumate si care inseamna cateva sute de milioane de euro… Consider ca este momentul sa ne implicam si sa nu mai asteptam ca altii sa o faca in locul nostru. Sunt un om dintre oameni care se dedica pentru oameni.

Daca va uitati in urma, la realizarile d-voastra din perioada anterioara, de care anume sunteti cel mai multumit?

R: Pentru ca domeniul despre care am vorbit a fost unul de pionierat in 2006, in momentul in care ne-am apucat sa vedem, odata cu conditiile de pre-aderare si integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, care ar fi oportunitatile de afaceri si care sunt cerintele, unde as putea sa imi pozitionez interesul vizavi de contextul experientei pe care o am de antreprenor din ’92 si pana in prezent in vaste domenii de activitate, spre protectia mediului am considerat ca trebuie sa imi indrept privirea si ma felicit ca am facut lucrul asta, este un domeniu foarte greu, care mi-a adus si satisfactii, dar mi-a adus si batai de cap.

Ce impact a avut munca dumneavoastra asupra cetatenilor?

R: Impactul este major, numai ca nu este atat de vizibil pentru ca ceea ce facem ca activitate profesionala in compania noastra este practic de a oferi servicii altor companii, companii producatoare si importatoare care au obligatii in acest domeniu al gestiunii deseurilor si prin activitatea noastra, practic extragem deseuri reciclabile si le ducem catre industria de reciclare. Informam populatia prin acele campanii de constientizare, realizate asupra cetatenilor, privind importanta colectarii selective. Acolo putem intr-adevar sa vorbim despre munca noastra. Acest domeniu, dupa cum spuneam, este motivul pentru care am intrat in sfera politica.

Cum interactionati dumneavoastra cu mediul politic sau cum ati interactionat pana acum?

R: In politica sunt debutant. N-am interactionat la nivel de interes de afaceri sub nicio forma pentru ca profilul companiilor pe care le am sunt in aceasta zona si nu au, n-au avut niciodata tangenta cu bugetul statului. Deci, contrar tuturor asteptarilor, nu intru in politica doar pentru a ajunge mai aproape de o finantare la bugetul statului. Nu, noi lucram doar cu companii private, foarte putine companii de stat, care iarasi, nu au nicio treaba cu finantarea de la stat, de la bugetul statului, sub orice forma ar fi.

Cu ce motivatie ati decis sa candidati pentru postul de senator?

R: Poate va vine sa credeti sau nu, dar motivatia e una singura si se leaga tot de domeniul de activitate. In domeniul asta de activitate nou, asa cum spuneam mai devreme, s-a adoptat un pachet legislativ, inceput din 2006 pana in 2010. Pasii ar fi trebuit sa continuie, dar din pacate, Romania nu are o viziune si o strategie proprie privind managementul integrat al deseurilor pe care decidentii sa o citeasca, sa stie ce parametrii sa urmareasca, sa vada daca intr-adevar facem progrese in domeniu. Dupa atatia ani de zile, noi nu avem la nivel national un sistem integrat prin care sa ne gestionam generarea deseurilor si valorificarea, reciclarea lor.

Am incercat prin eforturi proprii, din exterior, din pozitia de antreprenor, din pozitia de presedinte al unor organizatii profesionale sa lamuresc decidentii administrativi din acest domeniu ca e nevoie de continuarea pachetului legislativ, ori legile care au fost adoptate nu au facut altceva decat sa blocheze si ceea ce mergea la un moment dat si din acest motiv m-am apucat, acum 2 ani de zile, sa scriu aceasta viziune si strategie proprie la nivel national.

Acum cateva luni, am scos in spatiul public o parte din aceasta viziune si strategie care are ca rol sa completeze legislatia actuala, sa faca un mediu economic si social functional, astfel incat sa ne realizam obiectivele la nivel national. Ca specialist, am intrat in politica tocmai cu aceasta dorinta, pentru a introduce pentru prima data codul de mediu, care este o viziune integrata si care acopera toate domeniile de activitate. La asta ma pricep si acesta este obiectivul numarul 1 pentru care am intrat in politica si mi-am depus aceasta candidatura.

In cazul in care dumneavoastra o sa reusiti sa implementati pachetul legislativ despre care vorbiti, ce fel de satisfactii va asteptati sa va aduca? Materiale, spirituale, personale?

R: Materiale in niciun caz, pentru ca satisfactiile materiale mi le-am obtinut singur ca antreprenor, personal sunt un om realizat, familia mi-am asigurat-o, practic asta cred ca este cea mai buna dovada ca pot sa realizez ceea ce mi-am propus. Atata timp cat am demonstrat ca am putut sa realizez ceva pentru mine si familia mea, ma indreptateste sa spun ca am toata motivatia sa fac si pentru neam si tara. Si nu vorbesc cuvinte mari cand spun asta.

Cum reusiti sa va impartiti intre business si familie pentru ca de obicei oamenii de afaceri sunt destul de ocupati?

R: Da, este foarte adevarat, dar Dumnezeu m-a fericit pentru ca baiatul meu cel mare m-a urmat in pasiunea mea pentru mediu si a ales, nu i-am impus eu, acelasi drum. Dupa terminarea facultatii a stat pe langa mine, i-am dat de lucru in cele mai diverse roluri operationale si oricand, fara sa am niciun fel de teama, sunt convins ca ar manageria cu iscusinta fraiele companiei si managementul companiilor in general, grupului de companii pe care le detin, Poate chiar sa o faca si mai bine ca mine.

In cazul in care o sa castigati alegerile pentru functia de senator, cum o sa va impartiti intre business si atributiile de senator?

R: Este o problema pe care toata lumea o are, cum ne impartim cea mai importanta resursa- timpul si in opinia mea, timpul, ca sanatatea, trebuie sa ni-l pretuim noi, pentru ca nu putem sa le cumparam de nicaieri. Ca om de afaceri, doar ce v-am raspuns, ca acesta este un aspect pentru care nu imi fac probleme. intr-adevar familia mi-am vitregit-o toti anii astia pentru ca i-am acordat intotdeauna cel mai putin timp posibil, dar atunci cand am avut timp, am facut-o cu intensitate, astfel incat sa recuperez cumva cantitatea prin calitatea momentelor pe care le-am petrecut impreuna.

Iar ca om, cei care ma cunosc pot sa confirme acest lucru, in momentul in care ma apuc de ceva nu ma las pana cand nu imi ating scopul indiferent cat de greu ar fi si orice inceput este foarte greu.

Eu nu ma astept la “usor” in aceasta provocare pe care pana la urma mi-am asumat-o si mi-am dorit-o, cu care am cochetat de-a lungul timpului. Uite ca acum, Dumnezeu si pana la urma conjunctura politica mi-au oferit aceasta oportunitate.

Care sunt principalele dumneavoastra obiective pe care doriti sa le implementati sau pe care doriti sa le sustineti in calitate de senator?

R: Cum spuneam, am scris pe domeniul meu de activitate o viziune, am asezat pe hartie o strategie, planul de masuri, cuantificabile in spatiu si timp si din acest punct de vedere, la un moment dat, mintea mi-a fost ocupata si cu alte domenii, domenii economice si sociale. Am adunat notite de-a lungul anilor, astfel incat in 2015 mi-am asezat aceste notite intr-o carte. Acolo mi-am exprimat cateva puncte de vedere despre de ce nu functioneaza sistemul sanitar din Romania, de ce nu functioneaza sistemul de invatamant in Romania…

Imi sustin in continuare punctele de vedere si vreau sa provoc intreaga clasa politica sa se aplece asupra acestor aspecte, pentru ca eu consider ca deciziile politice daca nu sunt puse de acord si nu respecta mecanismele si principiile economice, ele nu se realizeaza. Cu alte cuvinte, efectele pe care le lasa in spatiul economic si social sunt efecte negative. Am propriile mele idei, am propriile mele convingeri despre aceste domenii.

Credeti ca activitatea d-voastra din Parlament va conta pentru braileni?

R: Cu siguranta, da. Ca brailean am nostalgia vremurilor de demult si a povestilor bunicilor legate de ce vremuri erau odata in perioada interbelica in Braila, cand Braila stabilea pretul graului in Europa, cand activitatea economica in portul Braila dadea tonul economic in tara, iar Braila acum este pustie. Ca brailean, ma doare.

De ce ar trebui sa voteze brailenii cu d-voastra?

R: Ar fi un vot de incredere. Vreau sa vorbesc putin inainte, as vrea sa vorbesc dupa si intre timp as vrea sa demonstrez.

Spuneti-ne principalele proiecte pe care doriti sa le implementati in judetul Braila?

R: Da, in primul rand, in judetul Braila, datorita conexiunilor de afaceri cu atatea companii cu care am avut de-a lungul anilor o buna relationare, as vrea sa lamuresc investitorii sa investeasca in Braila. De exemplu, podul de la Braila este o imensa oportunitate, dar investitiile trebuie multiplicate, pentru ca acest pod trebuie sa aiba drumuri; pentru ca drumurile respective sa faca intr-adevar legatura si sa dea utilitate acestei investitii, trebuie dezvoltata capacitatea locului, capacitatea portuara, oportunitatea zonei metropolitane Braila-Galati care poate sa descarce, care poate sa fie o poarta de intrare economica in Romania, in zona de est.

Cu alte cuvinte aceste drumuri care vor lega podul de la Braila vor trebui completate cu investitii economice, si aici impreuna cu adminstratorii locali, indiferent de culoarea lor politica, trebuie sa ne asezam la masa si sa decidem ce oportunitati sa oferim in general mediului de afaceri din Romania si nu numai, astfel incat sa dezvoltam investitiile. Dezvoltand investitiile, oamenii au o preocupare, au venituri, oamenii avand venituri, se simt din nou apartinand locului si poate cei care au plecat se vor intoarce sau poate ca fenomenele sociale, sa le spunem asa, negative vor disparea. Trebuie sa punem administratia pe de-o parte si cei care au de gand sa investeasca, pe de alta parte. Cererea si oferta.

Ce garantii puteti oferi ca odata ajuns in postul de senator o sa sustineti aceste proiecte?

R: Garantii nimeni nu poate sa ofere niciodata, daca cineva se hazardeaza sa ofere garantii o face populist. Nu poti garanta, ci poti intr-adevar promite ca te straduiesti faci orice iti sta in putinta. Atunci cand te straduiesti si faci tot ce iti sta in putinta e imposibil sa nu realizezi ceva.

Comentarii