stiri Braila – debraila.ro

Insuratei ramane FARA PRIMAR: Prefectura a primit adresa ANI! | Ionel Gheorghe isi va pierde mandatul

A fost demarata procedura la finalul careia primarul orasului Insuratei, social-democratul Ionel Gheorghe, isi va pierde mandatul. Potrivit unor surse, Institutia Prefectului a primit documentul Agentiei Nationale de Integritate care atesta faptul ca edilul nu mai poate ocupa functia – decizie definitiva de incompatibilitate.

Mai departe, Prefectura o sa trimita documentul Primariei Insuratei, secretarul orasului urmand sa transmita Prefecturii, la randul sau, un referat in baza caruia prefectul Iulian Timofei va semna ordinul prin care se constata incetarea mandatului.

ANI vs. primarul Ionel Gheorghe

La sfarsitul anului 2015, Agentia Nationala de Integritate a anuntat faptul ca edilul s-a aflat in stare de incompatibilitate intre 20 iunie si 3 octombrie 2012, perioada in care Ionel Gheorghe a detinut simultan functia de primar al orasului Insuratei si calitatea de membru in Consiliul de Administratie al Grupului Scolar Industrial Insuratei, in prezent Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” – incalcand astfel dispoziţtiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Dupa ce a primit raportul ANI, primarul Ionel Gheorghe l-a contestat in instanta, obtinand castig de cauza la Curtea de Apel Galati – in noiembrie 2019. Ulterior, ANI a formulat recurs la Curtea Suprema.

„Admite recursul declarat de Agentia Nationala de Integritate impotriva sentintei civile a Curtii de Apel Galati – Sectia contencios administrativ si fiscal. Caseaza sentinta recurata si, rejudecand cauza, respinge actiunea reclamantului ca neintemeiata. DEFINITIVA”, se arata in detaliile solutiei ICCJ din 15 martie.

Trebuie precizat faptul ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe 18 ianuarie 2021, a decis faptul ca incetarea de drept a mandatului unui primar intervine chiar daca aceasta este ULTERIOR mandatului in cursul caruia a fost constatata starea de incompatibilitate printr-un raport de evaluare ANI a carui legalitate a fost stabilita printr-o hotararea judecatoreasca definitiva. Mai exact, desi Ionel Gheorghe a fost incompatibil in urma cu zece ani, in mandatul 2012-2016, incetarea de drept a mandatului intervine si in 2022, ca urmare a hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie din 15 martie.

Primarul TRASEIST

Ionel Gheorghe a fost membru PDL, insa „s-a mutat” la PSD in urma adoptarii ordonantei traseistilor – in august 2014, cand Guvernul Ponta a permis alesilor locali, ca intr-un interval de 45 de zile, sa treaca de la un partid la altul fara sa-si piarda mandatul.

Si Stefan Paul Alexandru, fostul viceprimar al orasului Insuratei, a avut probleme cu Agentia Nationala de Integritate, tot in 2015, insa la inceputul anului. Acuzat de conflict de interese – intrucat a detinut simultan functia de viceprimar si cea de administrator al unei societati comericale, politicianul a demisionat insa din functie.

Stefan Paul Alexandru a fost tot membru PDL, trecand in barca social-democratilor odata cu primarul Ionel Gheorghe.

Comentarii