stiri Braila – debraila.ro

Infrangere pentru Parchetul din Faurei: Politistul Puia, ACHITAT DEFINITIV!

Dupa aproape trei ani de la momentul in care a fost trimis in judecata, agentul de politie Ionut Radian Puia de la Politia Orasului Faurei a fost achitat definitiv, sentinta Curtii de Apel Galati fiind pronuntata la sfarsitul saptamanii trecute. Anul trecut, tot in luna februarie, si Judecatoria Faurei a decis achitarea. 

Puia a fost acuzat de abuz in serviciu in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatură privata. Mai exact, Parchetul de pe langa Judecatoria Faurei a sustinut faptul ca politistul, in timp ce efectua serviciul pe o autospeciala dotata cu aparat radar, nu ar fi sanctionat trei soferi care au depasit limita legala de viteza si ar fi intocmit doua rapoarte in care a mintit pentru a scapa de raspundere disciplinara.

Pe 12 februarie, Curtea de Apel Galati l-a achitat pe Ionut Radian Puia pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu (n.r. pentru nesanctionarea soferilor vitezomani), iar pentru infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata a renuntat la aplicarea pedepsei, aplicandu-i politistului un avertisment.

„Inculpatul, in calitate de agent constatator, avea posibilitatea, tinand seama de imprejurarile in care a fost savarsită fapta, de modul si mijloacele de savarsire a acesteia, de scopul urmarit, de urmarea produsa, precum si de circumstantele personale ale contravenientului si de celelalte date inscrise in procesul-verbal, de a aplica contravenientilor sanctiunea avertismentului verbal, daca aprecia ca aceasta sanctiune este suficienta pentru apararea valorilor sociale ocrotite de legea contraventionala, situatie in care nu se poate vorbi de vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale Inspectoratului de Politie Judetean Braila ori de asigurarea unui folos contravenientilor, ori despre faptul ca inculpatul a urmarit sau acceptat un asemenea rezultat.

De asemenea, o eventuala exercitare defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre inculpat poate antrena si raspunderea disciplinara a acestuia in conditiile in care se constata ca ar fi incalcat regulamentele de organizare ale institutiei din care facea parte, demers care a fost facut, insa s-a constatat ca a intervenit termenul de decadere de un an.

Fata de aceste considerente, instanta va constata ca din probele administrate nu rezulta cu certitudine ca inculpatul, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu a indeplinit un act sau ca l-a indeplinit in mod defectuos, cata vreme nu s-a dovedit ca s-ar fi produs de catre inculpat o vatamare a drepturilor si intereselor Inspectoratului de Politie Judetean Braila ori ca a asigurat conducatorilor auto vreun folos si va dispune achitarea inculpatului pentru infractiunile de abuz in serviciu” – se arata in motivarea hotararii pronuntate de Judecatoria Faurei pe 5 februarie 2020.

Agentul de politie a fost pus la dispozitie in toata aceasta perioada, insa, dupa sentinta magistratilor galateni, urmeaza sa fie repus in drepturi depline.

Comentarii