DNA i-a interceptat pe inculpații din dosarul “Mită la Otopeni”, care vizează înțelegeri ilegale cu spațiile comerciale din Aeroportul Otopeni, iar stenogramele apărute în spațiul public arată că un fost director general al Companiei Naționale Aeroporturi București și trei oameni de afaceri vorbeau despre foarte multe persoane de la vârful politicii românești.
Potrivit G4Media, cei patru inculpați vorbesc despre șpăgi de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale din Aeroportul Otopeni și despre presupusa influența asupra unor politicieni precum PSD-istul Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor) și PNL-istul Rareș Bogdan (europarlamentar).
Totodată, în discuțiile dintre inculpați sunt vehiculate nume ca cel al președintelui PSD Marcel Ciolacu sau ale liberalilor – despre care considerau cei interceptați că ar putea prelua Ministerul Transporturilor la rotativa guvernamentală, precum Gheorghe Flutur, Hubert Thuma sau Iulian Dumitrescu.
Și numele europarlamentarului brăilean Mihai Tudose, fost premier, este menționat în discuțiile inculpaților. Mai exact, inculpații vorbesc despre scenariul în care Tudose ar ajunge prim-ministru și astfel la Guvern ar veni și Felix Rache (n.r. fost consilier de comunicare al lui Tudose când era premier) – “ceea ce pentru noi este super OK”.
CE PRETIND inculpații în stenograme
Potrivit ordonanței DNA, pentru prelungirea contractelor de închiriere, inculpații ar fi mers pe mai multe căi. Ar fi încercat să își cumpere influență la nivelul conducerilor PSD, PNL, dar și SRI.
Influența la PSD
Potrivit stenogramelor, inculpații s-ar fi întâlnit cu șeful de cabinet al ministrului Sorin Grindeanu, Cristi Anton (”fratele meu”, după cum se exprima Cătălin Lăscuț) și cu vicepreședintele CJ Buzău, fostul jurnalist Felix Rache. Acesta este chiar interceptat în dosar. Rache era considerat de inculpați un apropiat al secretarului de stat din ministerul Transporturilor, Bogdan Mîndrescu, considerat ”omul lui Ciolacu”.
Inculpații ar fi vrut astfel să îi influențeze pe ministrul Sorin Grindeanu și pe secretarul de stat Bogdan Mîndrescu ca să le prelungească contractele de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopoeni, afacere deosebit de profitabilă pe care o desfășurau încă din anii 2000.
Cu toate acestea, inculpații pretind că Grindeanu – care ar avea ambiții politice mari cum ar fi să ajungă președintele României și care ar fi apropiat de ”băieți”, de ”gruparea veche” Dâncu-Codruța – ar fi încercat să ”împace și capra și varza” cu prelungirea contractelor pe încă 6 luni.
Influența la PNL
În stenograme, inculpații pretind că, dacă la rotativa guveramentală, ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani. Iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci ar fi în avantajul lor pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan. În discuțiile interceptate, inculpații discută și despre posibilul viitor ministru PNL al Transporturilor după rotativa guvernamentală: Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.
Și numele liberalului Hubert Thuma, preșdintele CJ Ilfov, apare în stenograme.
Influența la SRI
Potrivit altei interceptări, patronii de la Millenium Pro Design (firma care operează duty-free-urile de pe Otopeni), Cătălin Lăscuț, și cel de la DNATA (firma cu restaurantele), libanezul Saadeh Hardan, discutau despre pretinsa influență la SRI pe care ar avea-o pentru prelungirea contractelor de închiriere.
Potrivit documentului DNA, fostul director al CNAB, George Dorobanțu și patronul de la DNATA, libanezul Saadeh Hardan, au formulat denunțuri la DNA și au colaborat cu procurorii ca investigatori sub acoperire, adică au purtat tehnică de interceptare asupra lor la discuțiile cu ceilalți.
Un alt aspect interesant din ordonanța DNA se referă la unul dintre presupușii intermediari ai afacerii, Cristian Dumitru Bălan, considerat prieten cu europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.
Despre Bălan, directorul de la Millenium, Radu Tănăsescu, susține că ar fi fost ofițer SIE ”din grupul de la Viena de pe vremea lui Băsescu”.
DETALII și STENOGRAME AICI