stiri Braila – debraila.ro

Inca o eroare a procurorului Ciutac, care a gresit si in dosarul „Dasaev”: A pus cruce unei crime cu autor necunoscut, desi fapta nu s-a prescris!

Actualul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Macin, braileanul Mircea Ciutac (foto) – fost procuror criminalist la Parchetul de pe langa Tribunalul Braila, pare sa fie specialist in erori, cel putin daca analizam activitatea desfasurata cu doar cateva luni inainte de a pleca sef la unitatea de parchet din orasul tulcea.

In ciuda reputatiei bune pe care si-a construit-o in anii cand a anchetat nenumarate cazuri de crima, Ciutac a facut greseli de incepator in dosarul injunghierii celor doi baschetbalisti americani pe terasa „The Music Pub”, care, in cele din urma, au contribuit la eliberarea din spatele gratiilor a lui Husein Daniel Gabriel, zis „Dasav”, acuzat de tentativa de omor, port ilegal de arma alba si tulburarea ordinii si linistii publice. Instanta care l-a trimis in arest la domiciliu pe „Dasaev” a precizat ca este „neindoielnic” faptul ca greselile lui Ciutac, in urma carora mai multe probe din dosar au fost anulate, au produs „o anume zdruncinare a soliditatii acuzatiilor aduse”.

Dosarul „Versace”

Tot pe ultima suta de metri, inainte de a prelua fotoliul de sef al parchetului din Macin, Mircea Ciutac a ingropat un dosar de crima cu autor necunoscut, respectiv uciderea, in urma cu 16 ani, a unui tanar bacauan. Cadavrul individului poreclit „Versace” – un cunoscut al lumii interlope din Bacau, a fost gasit mutilat si ars pe un camp de la marginea satului Berlescu, care apartine de orasul Ianca. Oamenii legii nu au reusit sa afle nici pana astazi cine l-a omorat in stil mafiot pe barbat.

Desi prin modificarile aduse Codului Penal in urma cu mai bine de 7 ani a fost inlaturata prescriptia raspunderii penale pentru omor, procurorul Ciutac a semnat ordonanta de clasare a dosarul „Versace”. Inainte de momentul „martie 2012” – cand a fost modificat Codul Penal, termenul de prescriptie in dosarul „Versace” era de 15 ani.

Descoperind eroarea, Marinela Cosnita, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunal, a dispus prin ordonanta, pe 5 august, redeschiderea urmaririi penale in cazul uciderii bacauanului. Patru zile mai tarziu, si Tribunalul Braila a infirmat ordonanta procurorului Ciutac.

Pe 17 octombrie 2013, doi sateni au descoperit intr-o sola de lucerna un cadavru partial carbonizat, invelit intr-o patura. Era vorba de bacauanul Lucian Codrin Babus, zis „Versace”, in varsta de 32 de ani. Legistii au stabilit ca barbatul a murit din cauza numeroaselor lovituri primite in zona capului. Craniul ii fusese zdrobit cu o bata si gaurit cu o foarfeca.

Oamenii legii au gasit in buzunarul victimei, pe langa un carnetel in care erau scrise mai multe nume, adrese si sume de bani, o citatie emisa de o sectie de politie din Bacau, „Versace” fiind cercetat in mai multe dosare penale pentru vatamare corporala, talharie, dar si infractiuni economice.

Comentarii