stiri Braila – debraila.ro

Guvernul a declarat Lacu-Sarat ca statiune de INTERES NATIONAL! | Chiscaniul promite ca va „readuce statiunea la gloria de odinioara”

Statiunea Lacu-Sarat pare a avea parte de un nou inceput, desi lacul sufera din cauza secetei, pentru al doilea an consecutiv. La propunerea Primariei Chiscani si la initiativa Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Guvernul a atestat Lacu-Sarat, in sedinta de joi, ca „statiune turistica de interes national”.

Ce inseamna mai exact ridicarea la rang de interes national a statiunii de langa municipiul Braila? Spre exemplu, statiunea are sanse mult mai mari de a atrage fonduri nerabursabile, investitorii creand noi locuri de cazare, iar turismul in zona ar fi revigorat si ar atrage mai multi bani la bugetul local, potrivit Ministerului Economiei.

Totodata, Guvernul a atestat ca statiuni turistice de interes national si localitatea Tasnad (jud. Satu Mare), cat si Zona Turistica Centrul Istoric – Coridorul Crisul Repede (Municipiul Oradea, jud. Bihor) si Zona Turistica Borlova – Muntele Mic (Comuna Turnu Ruieni, jud. Caras-Severin).

Pana la acest moment, in Romania sunt atestate 51 de statiuni turistice de interes national si 77 de interes local.

„Un prim mare pas in dezvoltarea statiunii a fost facut! Acum se deschid noi orizonturi, avem mari sanse sa accesam fonduri europene pentru a readuce statiunea la gloria de odinioara!”, promite Primaria Chiscani.

De-a lungul timpului, statiunea Lacu Sarat s-a degradat vizibil, in special din cauza lipsei marilor investitori, mai ales ca, timp de multi ani, a fost obiectul unui litigiu intre Primaria Braila si Primaria Chiscani. Soarta statiunii a fost, in cele din urma, hotarata in instanta, astfel ca, dupa multe termene, judecatorii au decis ca dreptul de administrare a statiunii apartine comunei Chiscani.

In 2019, lacul a secat pe 60-70% din intreaga suprafata de aproximativ un kilometru patrat. Astazi, seceta l-a afectat in proportii mai mici, apa retragandu-se circa 10 metri de jur imprejur si lasand urme de sare pe suprafata secatuita.

Ca si anul trecut, se ia in calcul solutia alimentarii cu apa.

Comentarii