Amendă de 80.000 de lei pentru RER SUD S.A., operatorul unic de salubritate care a lăsat municipiul Brăila sub gunoaie pentru că autoritățile locale nu au acceptat solicitarea de dublare a taxei pe care o plătesc cetățenii și firmele, acuzând un șantaj. Garda de Mediu a fost în inspecție la garajul de pe Șoseaua Baldovinesti.
CRIZA GUNOAIELOR. RER a dat bir cu fugiții
pentru că nu s-a dublat tariful
În ciuda prevederilor contractuale și a unei sentințe în primă instanță pronunțată de Tribunalul Brăila, RER a refuzat să își mai continue activitatea. Pentru că legea nu permitea aducerea unei alte firme de salubritate fără respectarea unor proceduri, la nivelul județului Brăila a fost declarată stare de alertă, însă acest lucru a putut fi făcut doar după fuga RER.
Acum, în municipiul Brăila, acționează, ca soluție de avarie, societatea ECO din subordinea Primăriei Brăila, care, însă, are doar șase autogunoiere și nu poate acoperi în mod eficient toate cartierele. ECO nu a mai efectuat activitatea de salubritate și s-a ocupat doar de cariera de piatră de la Măcin și Grădina Zoo din Brăila tocmai pentru că RER a câștigat licitația pentru operatorul unic.
Demersurile legale sunt extrem de avansate în privința aducerii unui nou operator de salubritate – o firmă din Constanța, însă, cu siguranță, va mai dura câteva zile până când se încheie procesul birocratic, inclusiv legat de angajarea oamenilor care vor presta în Brăila.
Bătaia de joc a RER: cu un contract semnat,
utilajele stau „spălate și garate”
Garda de Mediu, prin Comisariatul Județean, a sancționat contravențional RER Sud cu o amendă în valoare de 80.000 de lei pentru că, în graba de a lăsa orașul sub gunoaie, nu a notificat Agenția pentru Protecția Mediului în legătură cu încetarea activității de colectare și transport deșeuri.
Comisarii au inspectat garajul RER de pe Șoseaua Baldovinesti și au constatat faptul că „mijloacele de transport deșeuri sunt spălate și garate în curtea societății, niciuna dintre autogunoiere nefiind pe traseu pentru a colecta deșeurile de la populație, activitate pentru care a obținut autorizație de mediu”.
Se pare că reprezentanții RER nu au putut pune la dispoziția echipei de control de la Garda de Mediu adresa de notificare a Agenției pentru Protecția Mediului privind încetatea activității, așa cum cere legislația în domeniu.