stiri Braila – debraila.ro

FOTO | DEFRIȘĂRILE primarului Cojea: pădurea din Lacu-Sărat CIUNTITĂ, la doi pași de Mănăstirea Sf. Pantelimon

Arbori seculari, majoritatea stejari, puși la pământ în stațiunea Lacu-Sărat, la doi pași de Mănăstirea Sf. Pantelimon, pentru a fi amenajată „o zonă de agrement cu specific pescăresc”. Mai exact, este vorba despre un parc de joacă finanțat din bani europeni, prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, un proiect al Primăriei Chiscani.

Singura legătură a viitorului părculeț cu „pescuitul” este faptul că echipamentele vor avea diverse forme de pești. Investiția se ridică la peste 2 milioane de lei.

Cum procedurile birocratice au întârziat demararea lucrărilor, iar banii trebuie cheltuiți în mai puțin de două luni, totul merge pe repede înainte, la foc automat. În câteva zile, zeci de copaci au fost tăiați, iar o bucată importantă din pădurea de lângă mănăstire a devenit, după cum arată clar fotografiile, teren arabil.

Practic, părculețul „cu specific pescăresc”, amplasat pe 1,5 hectare, nu va beneficia de umbra copacilor, ci doar de razele soarelui, deși planul Primăriei Chiscani, condusă de PNL-istul Costică Cojea, era ca părculețul să fie amplasat printre copaci.

DOCUMENT: „NU ESTE CAZUL CA ARBORI SĂ FIE TĂIAȚI”

Realitatea, în fotografii!

Se pare că tăierile au fost ușurate de faptul că întreaga suprafață este considerată teren ocupat cu curți, construcții și vegetație forestieră, întrucât este vorba despre amplasamentul fostului parc englezesc al stațiunii – mândria stațiunii la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În acest mod, ar fi fost evitată obținerea unor avize speciale, necesare în cazul unor arbori seculari.

Mai mult decât atât, în proiectul tehnic al investiției, întocmit de o firmă cu sediul într-o comună din Iași, se menționează, atunci când vine vorba de planul de refacere și protecție a mediului, că „NU ESTE CAZUL” ca arbori să fie tăiați pentru a face loc parcului „cu specific pescăresc”. (VEZI FOTO)

DEBRAILA.ro a întrebat Instituția Prefectului despre situația defrișărilor de lângă mănăstirea Sf. Pantelimon. Se pare că o sesizare pe acest subiect a ajuns pe masa prefectului Iulian Timofei, iar acesta a cerut instituțiilor abilitate să verifice pe teren ce se întâmplă.

Astfel, Garda de Mediu, Agenția de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și Direcția Silvică „au descins”, vineri, în stațiune și au luat la puricat documentele legate de viitorul părculeț, urmând ca rezultatul să fie anunțat în perioada imediat următoare.

După demersul prefectului Iulian Timofei, lucrările au fost sistate… cel puțin pentru moment.

Comentarii