stiri Braila – debraila.ro

FOTO | Cu mic, cu mare, sute de braileni s-au prins in Hora Unirii, in fata statuii domnitorului Cuza

Cateva sute de braileni, in frunte cu oficialitatile administratiei locale, s-au adunat, marti dimineata, incepand cu ora 11:00, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la intersectia Calea Calarasilor-Bulevardul Cuza, la manifestarile organizate cu ocazia aniversarii Unirii Principatelor Romane.

Ca in fiecare an, evenimentul a inceput cu trecerea in revista a Garzii de Onoare, de catre comandantul Garnizoanei, generalul Gheorghe Soare, si prefectul Madalina Cochino, continuand cu slujba religioasa si discursul reprezentantului Guvernului in judet.

Cochino a vorbit despre insemnatatea actului de la 24 ianuarie 1859, care a ramas in istorie drept Mica Unire”. 

„Dragi braileni, celebram azi Ziua Unirii Principatelor Romane, eveniment istoric care si-a pastrat forta spirituala peste timp. (…) Mica Unire a fost cu siguranta un act de vointa politica, dar si de solidaritate nationala. Actul Unirii a reverberat in constiinta tuturor paturilor speciale si in tot spatiul romanesc, pana dincolo de munti, in inima Transilvaniei. Se implinea un vis multisecular. (…) Mica Unire ramane, fara indoiala, actul politic fondator al tarii noastre”, a spus prefectul judetului.

Apoi, timp de aproximativ zece minute, o tanara solista, dar si un grup de dansatori, au incantat publicul cu un mini-spectacol mai mult decat reusit.

Fata de anii trecuti, politica nu a mai fost prezenta in cadrul manifestarilor, conform unei noi prevederi legale, depunand jerbe la statuia lui Cuza, in aceasta ordine, doar primarul municipiului, presedintele Consiliului Judetean, prefectul si reprezentantii structurilor militare si de ordine publica. Partidele politice au putut sa-si aduca omagiul doar dupa incheierea evenimentului.

Cand fanfara Garnizoanei a inceput sa cante Hora Unirii„, imnul Unirii Principatelor, toti cei prezenti, de la mic la mare, au intrat in hora. De fapt, din lipsa de spatiu, s-a dansat in mai multe hore.

N-au lipsit nici cei care militeaza pentru unirea Romaniei cu Republica Moldova, scandand mesaje unioniste si afisand pancarte cu texte precum „Unirea, obiectiv national!” sau „Vrem Unirea!”.

Comentarii