Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean intre anii 2004 si 2014, a fost achitat intr-un dosar in care Ion Niculae, patronul grupului de firme InterAgro, a fost trimis in judecata pentru cumparare de influenta, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani. Afaceristul a fost condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Condamnari cu executare au mai primit sotia lui Niculae – 3 ani pentru complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani si directorul general al InterAgro, Viorel Barac – 3 ani si 6 luni pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Potrivit procurorilor anticoruptie, in perioada august 2008 – martie 2009, intre InterAgro SA si Libarom Agri SRL, societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-a incheiat si derulat un contract fictiv avand ca obiect prestarea unor servicii de publicitate. In baza acestui contract, au fost inregistrate in contabilitatea firmei InterAgro SA operatiuni nereale in baza carora s-au eludat platile taxelor si impozitelor catre bugetul de stat.
Obiectul contractului a constat in realizarea de materiale promotionale, respectiv brelocuri, post-it-uri si standuri, pentru SC InterAgro SA, astfel au fost inregistrate in evidenta contabila cheltuieli deductibile in suma totala de 36.245.000 lei.
Rolul lui Stancu
Totodata, procurorii mai spun ca, in perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului InterAgro, Ioan Niculae a initiat si desfasurat activitati de corupere a omului de afaceri de origine libaneza Said Baaklini si lui Liviu Harbuz (n.r. pe atunci secretar de stat in Ministerul Agriculturii), a unor functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o hotarare de guvern prin care sa fie acordate facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice. O astfel de hotarare de guvern ar fi adus un beneficiu direct firmei InterAgro de circa 600 milioane euro, reprezentat de vanzarea ingrasamintelor chimice din stocurile existente sau ce urmau a fi produse.
„Adoptarea hotararii era ilegala, atragand sanctionarea Romaniei de catre Comisia Europeana prin procedura de ‘infringement’, pentru incalcarea normelor privind concurenta neloiala si ajutorul de stat, ceea ar fi prejudiciat bugetul de stat atat in mod direct, cat si indirect (agricultorii ar fi trebuit sa restituie ajutorul de stat – 600 milioane euro, iar Romania pierdea peste 150 milioane euro ca urmare a blocarii altor programe in domeniul agriculturii)”, a aratat DNA.
Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu ca va primi profitul pe care firmele controlate de afacerist urmau sa le obtina in urma distriburii ingrasamintelor librate de InterAgro in judetele din jurul Brailei.
Fostul baron trebuia sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului in vederea aprobarii hotararii privind acordarea de facilitati fiscale privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice.